Ministar zdravstva Vili Beroš se danas sastao s Kriznim stožerom svog ministarstva. Nedostaje epidemiologa, liječnika, a situaciju je Beroš komentirao u Dnevniku Nove TV.

“Nastojimo napraviti sve što je u našim mogućnostima da se pripremimo na jesen”, kaže ministar te dodaje kako epidemiologa inače ima dovoljno, ali s obzirom na pandemiju oni su na terenu i puno rade te se gleda kako da im se pomogne.

“Odlučili smo pokušati angažirati mlade liječnike koji su nedavno završili fakultet da budu pripomoć epidemiolozima, danas je dogovoreno da HZJZ pripremi tečajeve da ih osposobi za te poslove na terenu”, kazao je Beroš.

S liječnicima obiteljske medicine sastat će se za tjedan dana, u sljedeći utorak. Ministar ističe kako je problem manjka liječnika star već više desetljeća i moramo se pozabaviti time, a liječnici su zabrinuti i kako će najesen razlikovati uobičajene virusne infekcije od koronavirusa.

“To je nešto što nas brine sve skupa, ali će jedino struka moći dati detaljan i egzaktan odgovor što ćemo nastojati odraditi kroz ekspertnu skupinu”, kazao je ministar.

Ministar Fuchs danas je rekao da je nužna brza dijagnostika i zbog škola. “Potpuno se slažem s time, naši kapaciteti se povećavaju iz dana u dan, a isto tako prilagodit ćemo sustav upravo tim elementima, ali osim što je važna brza dijagnostika su važni i specifični epidemiološki elementi unutar institucija”, kaže Beroš.

Beroš je kazao kako se testirao dva puta i to serološkim testovima.

“Oba puta sam bio negativan. Što me iznenadilo na neki način”, rekao je.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime