Bauk: Skup splitskog HOS-a protivan je vrijednostima Domovinskog rata

"Ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, tako i djelovanju pravne države i vladavine prava i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata" - istaknuo je Bauk

Saborski zastupnik SDP-a, Arsen Bauk, komentirao je skup pripadnika splitskog HOS-a koji je ispred spomenika na Splitu 3 koji se održao povodom 27. obljetnice osnutka IX. bojne Rafael vitez Boban.


Naglasio je da se radi o skupu kojega je ministar unutarnjih poslova trebao zabraniti i da se njime omalovažavaju vrijednosti Domovinskog rata. Njegovu današnju objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Obveza ministra unutarnjih poslova bila je izdati rješenje o zabrani današnjeg javnog okupljanja u Splitu jer su ispunjeni uvjeti iz članka 14. Zakona o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12), točke 4. i 5. i to:

• ciljevi ovog okupljanja usmjereni su na pozivanje i poticanje na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost
• radi se o ozbiljnom remećenju javnog reda i mira
• očekivalo se isticanje simbola za koje su već i nadležni sudovi, kao i Ustavni sud, ocijenili da se njihovim isticanjem krši javni red i mir i da „predstavljaju manifestaciju rasističke ideologije“

Također, krši se Deklaracija o Domovinskom ratu (NN 102/00) u čijoj preambuli stoji da se donosila „smatrajući da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske“ i „radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva“. U ovom slučaju, niti cijeli hrvatski narod prihvaća 10.travanj kao dan koji treba svečano obilježavati, a niti se ovakvim skupovima zaustavlja radikalna politizacija i zabrinjavajuće polariziranje hrvatskog društva već upravo suprotno.

Nadalje, ovaj skup u izravnoj je suprotnosti s točkama 3. i 4. Deklaracije koja govori da je „uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslobodilačkim vojnoredarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, stvorila sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.” i da je “temeljna vrijednost Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcioniranje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.”.


Upravo suprotno, ovakav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta, koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu, tako i djelovanju pravne države i vladavine prava i ne predstavlja daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata već upravo suprotno, želi nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska, kao sljednica ZAVNOH-a već kao sljednica NDH i kao takvo predstavlja njegovu negaciju.

Odabrani datum, simboli i govori na tom skupu iz godinu u godinu to potvrđuju”, stoji u Baukovoj objavi.[fb_pe url=”https://www.facebook.com/arsen.bauk/posts/2095052640510207″ bottom=”30″]

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0