Nakon više od četiri godine neprofitna udruga Građanska inicijativa Split (GrIST) dočekala je ispriku bivšeg gradonačelnika Splita Ive Baldasara. Posljedica je to podignute kaznene prijave za klevetu Općinskom Sudu u Splitu radi izjave Baldasara, u to vrijeme gradonačelnika Splita na jednoj od redovnih pressica.

“Činjenica da Građanskoj inicijativi nisam mogao obećati tražene novce za njihove projekte. Dakle, kad nisam mogao dati novce, odlučili su se na takav istup” – rečenica je koju je rekao novinarima Slobodne Dalmacije (6.11.2013.) kada su ga upitali za spomenuti slučaj.

Boran Vrandečić, predsjednik Građanske inicijative “Split – GrIST” pojasnio je što su poduzeli nakon Baldasarovog istupa:

GrIST je još istog dana kad je kleveta izrečena tražio demantij i ispriku tadašnjeg gradonačelnika, no kako je on tada tvrdio da se nema zašto ispričavati, sudska tužba je preostala kao jedina mogućnost. I tako, nakon četiri godine pisanja požurnica Općinskom Sudu u Splitu, prekinutih ročišta, zahtjeva za izuzećem sutkinje zbog pristranosti, sudskih odbijanja da raspravama prisustvuju novinari… rezultat je sljedeći:

GrIST je odustao od daljnjeg kaznenog progona okrivljenika (Ive Baldasara) pod uvjetom da se okrivljenik ispriča i ovaj je to učinio:

“Okrivljenik je na ročištu izjavio da se ispričava ukoliko je svojom izjavom uvrijedio odgovorne osobe i članove navedene udruge ističući kako mu nije bila nikakva namjera nanijeti štetu ugledu te udruge jer da nije imao namjeru uvrijediti predsjednika, dopredsjednika te članove udruge.”
(Citat iz Rješenja Pb: K-18/2014 od 30.siječnja 2018.)Naravno da nije isto kad se zbog nekadašnjih gradonačelnikovih kleveta ispričava današnji građanin Baldasar, a osobito nije isto ako tu ispriku ne prenesu i mediji, pa makar i nakon četiri godine, no, barem se nadamo da građanin Baldasar neće ponovo pokušati iskrivljavati i relativizirati i ovu ispriku kao što je to činio nedavno, nakon isprike Marijani Puljak i stranci Pametno.

I premda su uvijek brojniji oni koji od sudskog dokazivanja svoje ispravnosti odustaju već na sam spomen pravosuđa i institucija pravne države, Građanska inicijativa Split drži se Delavigneove izreke “Što je u jednu klevetu teže povjerovati, to će je budala lakše zadržati u pamćenju”, pa nam je baš zato i stalo da medijski ostane zabilježeno da Građanska inicijativa Split od gradonačelnika Baldasara nikad nije tražila nikakve novce, nego je dotični iz samo njemu znanih razloga to izmislio! – ističe Vrandečić ispred GriST-a.