Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Bakalar nije dalmatinska tradicija, ovako su ribu sušili naši djedovi!

D.D. / Foto: Ivica Trojanović24. prosinca 2019. 11:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

U vremenu u kojem je globalno poželjno imati iste obrasce (pred)blagdanskog ponašanja u svemu, pa i u gastronomskim užancama, prava je rijetkost vidjeti da još postoje ljudi koji drže do tradicije svojih djedova. Jedan takav primjer susreli smo na Pelješcu, točnije u Orebiću.

Riba je vrlo vrijedna, ali i zdrava prehrambena namirnica, te bi bilo dobro da je što zastupljenija na našim jelovnicima. Usprkos obilju ribljeg fonda kojega nam naš plavi i još uvijek od naftnih platformi slobodni Jadran nudi, na Veliki petak svi oni koji ga mogu uopće priuštiti “polude” za bakalarom. No bakalar je riba koja nam dolazi s dalekih sjevernih mora i nema osobito dugu tradiciju biti omiljena riblja poslastica u predblagdansko vrijeme.

Vrijedni pelješki ribar Ivica Trojanović ispred svoje kuće stavio je sušiti na otvorenom nekoliko vrsta jadranske ribe, među kojima je dominirala mačka bljedica (Scyliorhinus canicula). Ivica svake godine suši jadransku ribu i tako, umjesto bakalara, na svome blagdanskom stolu dobije znatno zdravije, ukusnije, ali i jeftinije prehrambene namirnice.

susena_riba04
GALERIJA
Kliknite za pregled

 

 

– Guljenje kože kod morske mačke prilično je nezahvalan proces, pa ribari ovu vrstu ribe rijetko nude kupcima. Smatram da je mačka prava domaća delicija za blagdanske dane. Nakon ulova, a prije sušenja, očistim iznutrice, ribu posolim krupnom stonskom soli koja posoljena stoji dan. Nakon toga se riba stavi sušiti na buru, ovisno o vrsti ribe i vremenskim uvjetima, od dana do tri dana. Radi arome može se staviti i na dim nekoliko sati. Nakon sušenja riba se stavi u škartoc i zamrznuta može jako dugo biti u hladnjaku. Nema toga bakalara koji je ukusan kao naša sušena riba, to vam osobno garantiram – govori nam Ivica.

– Osim mačke, sušiti se mogu razne druge vrste riba koje žive u Jadranu. Primjerice, ugor (gruj), golub, osobito je ukusna sušena raža, zatim mol, tabinja… Osim sušena, ova je riba izvrsna i kao pašteta. Naši građani puno novaca “bacaju” na bakalar, a zaboravlja se naša zdrava riba, naša tradicija i kultura – dodao je ovaj ribar iz Orebića.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
14
min
Evo kada je krajnji rok da roditelji dobiju novce za udžbenike. Šuta: "Ispunjavamo jedno od prvih obećanja"
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
17
min
Ako vam muž ima ljubavnicu, večeras ide kod nje. Uhvatite ga
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
25
min
Marijana Puljak Krstuloviću Opari: "Veliki kulturnjak, koji je kulturu prodao Kerumu (doslovno)..."
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
34
min
Sin političarke iz Dalmacije pretukao oca, htio je da mu prepiše dio kuće
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
46
min
Sjajna predstava "Dalmatinska kuhinja" sutra u Starom Gradu, u nedjelju u Splitu
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
    5. prosinca 2025. 01:34
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
  • 'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    'Procurila' nezgodna fotografija suca za derbi Hajduk-Dinamo: Navijači zabrinuti zbog moguće pristranosti
    4. prosinca 2025. 18:31
  • Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
    5. prosinca 2025. 01:49
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.