Foto: Zvonimir Barišin

Kako stvari stoje, “bablje ljeto” neće tako skoro posustati. Očekivane studeni u studenom nema. Laganu odjeću još ne treba spremati jer trebat će nam.

Umor, glavobolje, kostobolje i promjene rapoloženja možemo pripisati vremenu. No, uz picigin, kupanje i šetnje, u Splitu se lakše diše. Prihvaćali ili ne, toplo vrijeme i dalje ne odlazi iz Hrvatske.

Dubrovnik se probudio s 20°C

Zbog iznadprosječnih temperatura štedimo na grijanju, a meteoropatima ovo vrijeme itekako izaziva glavobolju, vrtoglavicu, nemoć. I biljke su zbunjene, ponajprije voćke. Lažni signali iz prirode potiču ih na ponovni, prerani cvat.

Kako ovo vrijeme utječe na živi svijet, u HRT-ovoj Temi dana govorili su biometeorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda magistra znanosti Lidija Srnec te profesor doktor Milan Mesić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

U emisiju se prvo uživo uključila iz Dubrovnika, koji se ujutro probudio s temperaturom od 20°C, dežurna liječnica na Hitnom prijemu dubrovačke opće bolnice, doktorica Andrea Putica.

Foto: Zvonimir Barišin

– U zadnje vrijeme bilježimo blagi porast kroničnih pacijenata, što kardioloških, što pulmoloških, s pogoršanjem svoje kronične slike. Također lagano počinju i viroze, iako taj pravi val tek očekujemo, posebno ako ovo toplo vrijeme još potraje – rekla je Putica.

– Najviše apeliram na kronične bolesnike da se drže svoje terapije, da se obilno hidriraju, ali i na sve zdrave ljude da djeluju preventivno – dodala je.

Temperature imaju trend porasta

– Ne trebamo se nešto jako čuditi jer postoje znanstvena istraživanja koja pokazuju da temperature imaju trend porasta. Svi znamo da postoji globalno zatopljenje i upravo su istraživanja pokazala da u takvoj situaciji možemo očekivati češće ekstreme i da će oni biti jače izraženi. Listopad je bio dosta topliji, neki preliminarni rezultati pokazuju kako je to u Zagrebu bilo čak preko 3°C više od 30-godišnjeg prosjeka (1961.-1990.), a na Jadranu 2,2°C – rekla je Lidija Srnec za HRT.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime