Azerbajdžan 2019.

VEZANI SADRŽAJ:

„Šesti dan kako nosim čarape koje testiram – nevjerojatno su udobne i još uvijek ne smrde!“

Sutra je u planu Gruzija, grad Batumi, tzv “Las Vegas Crnog mora“

6. dan (740 km)

Ujutro smo u 9:30 napustili Kapadokiju i krenuli prema 740 km udaljenom Trabzonu. Ceste su dobre, krajolik predivan, stalno smo bili na 1.000 m nadmorske visine, a više puta smo prošli prijevoje koji su bili i viši od 2.000 m/nmv. Često smo nailazili na policijsko – vojne punktove s oklopnim transporterima, naoružane dugim oružjem koje prethodnih godina nisam viđao, ali zasad nas nisu zaustavljali.

Ekipa je super pratila, tempo je bio odličan, sva sreća da je jučer bio dan za odmor. Vozili smo 10 sati s kratkim pauzama i ovo je dosad bila najduža i najzahtjevnija dionica.Stigli smo u Trabzon oko 19:30 i našli odmah uz cestu hotel po cijeni jednokrevetne sobe od 15€. Večerom nas je počastio Goran Filipin za nas sedmoricu: juhe, salate, 10 porcija ćufti i kebaba,čajevi i baklave – sve to za 500 kn.

Turska je stvarno jeftina, ceste su super, a ima se što vidjeti i doživjeti. Danas cijelim putem kroz planinska sela ljudi su nam mahali i pozdravljali nas.

Sutra je u planu Gruzija, grad Batumi, ili kako ga mnogi zovu “Las Vegas Crnog mora“.  Tu sam bio 2014. i predivno se proveo, pa se veselim ponovnom susretu s tim divnim gradom.

Danas je šesti dan kako nosim čarape koje testiram – SOCKSSECRET: nevjerojatno su udobne i još uvijek ne smrde! U skrivenom džepiću desne čarape nosim putovnicu, a lijeve novac i uopće ne žulja, ODLIČAN proizvod.

7. dan (240 km)

Jutros smo krenuli oko 10 sati predivnom cestom uz obalu Crnog mora do granice s Gruzijom. Bez većih problema ulazimo u Gruziju, gdje moramo uzeti njihovo putno osiguranje. Vrijeme kratimo u obližnjoj birtiji s lokalcima koji malo govore engleski ali većinom pričaju ruski.

U 14 sati dolazimo u Batumi, smješteni smo u starom dijelu grada. Slijedi raspakiranje i tuširanje, pa razgledavanje. Ovdje nema ramazana pa možemo bez ustručavanja jesti i piti pivo. Obilazimo ovaj predivni grad koji je velika mješavina nečeg modernog uz stariju gradnju. Ima svega, miks tradicije i urbanog bogatstva i siromaštva. To možete procijeniti po fotografijama koje je većinu napravio Boris Budinjaš. Prepješačili smo danas 15.000 koraka i svi su oduševljeni ovim gradom.

Najviše nam se svidjela pokretna skulptura ljubavi „Ali i Nino“ instalirana 2010. godine. Autori su gruzijski umjetnici Tamara Kvesitadze i Paata Sanaia. Figure se kreću jedna prema drugoj i spajaju u jedno tijelo bez da se dodirnu. Čelična struktura je visoka 8 metara. Ova umjetnička kompozicija govori o ljubavi između azerbajdžanskog aristokrata Alija i gruzijske princeze Nino, a opisana je u noveli Kurbana Saida.

Sutra je u planu ulazak u Azerbajdžan, točnije grad Gäncä udaljen 574 km.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime