Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja austrijska novinska agencija APA.

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku”, rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, činjenica je da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu, prenosi Index.

Austrijski ministar: Saberite se

Austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober danas se na svom Twitter profilu obratio mladim austrijskim turistima.

“Samo nekoliko činjenica: U posljednjih osam dana čak 262 putnika koji su se vratili iz Hrvatske su testirani i pozitivni su na koronavirus. Prosječna dob je 23,5 godina. Više od dvije trećine zaraženih su muškarci. Saberite se i preuzmite odgovornost”, napisao je na Twitteru.

Nekoliko tisuća Austrijanaca je na ljetovanju u Hrvatskoj

Podsjetimo, upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova, u Hrvatskoj se službeno na odmoru oko 3000 austrijskih državljanina nalazilo krajem prošlog tjedna. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje u pogledu putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime