Ministar zdravstva Vili Beroš za vikend je dao intervju austrijskom Kurieru u kojemu je pokušavao uvjeriti Austrijance da je Hrvatska sigurna zemlja. Najavio je i da će tražiti od Austrije da Hrvatsku podijeli na regije te da upozorenje za putovanje vrijedi samo za pojedine regije.

No, kako je danas objavljeno, hrvatska diplomacija u tome je bila neuspješna jer je Austrija takvu ideju odbila te ostavila na snazi upozorenje za cijelu Hrvatsku. Objavila je to danas austrijska agencija APA.

Što je još Beroš rekao Kurieru?

Kurier na početku teksta opisuje kako Beroša nije baš pratila sreća na mjestu ministra jer se od početka mandata morao suočiti s korona krizom, prenosi Index.

Kurier navodi i kako je u petak na području Hrvatske bilo 40.000 Austrijanaca, od kojih je tek 3500 bilo na području Splitsko-dalmatinske za koju navode da je žarište korone.

Na pitanje je li opravdano upozorenje Austrije na putovanja u Hrvatsku Beroš kaže: “Uvjeravam vaše sugrađane da situaciju s koronom u Hrvatskom imamo pod kontrolom. Znamo sve izvore infekcije, a naša epidemiološka služba non stop prati i procjenjuje situaciju te na dnevnoj bazi razmišlja o novim mjerama i kontrolama”.

“Objasnio sam mom kolegu Anschoberu u petak da su Kvarner, odnosno Primorsko-goranska županija i Istra, mjesta gdje najviše austrijskih turista provodi odmor, sigurne i da imaju vrlo mali broj novih slučajeva. U posljednja 24 sata tamo smo imali samo jedan novi slučaj, a u posljednjih 14 dana u Istri samo 7,2 slučajeva na 100.000 stanovnika”, kazao je Beroš tijekom vikenda za Kurier te dodao kako Hrvatska ima 21 županiju u kojima se prati stanje na dnevnoj bazi.

“U 12 županija imamo vrlo mali broj novih slučajeva, manji od 10. U tri imamo tek jedan novi slučaj, a u tri imamo po tri slučaja. Ovi podaci su glavni indikator da bi se upozorenja za putovanje trebala odnositi samo na dijelove Hrvatske, a ne na cijelu zemlju. Ni pod kojim uvjetima cijela Hrvatska ne smije biti proglašena žarištem korone”, rekao je Beroš.

“Djelomično upozorenje bila bi dobra odluka i u interesu austrijskih turista”, poručio je Beroš.

“Uveli smo strože mjere za noćne klubove”

Beroš je, odgovarajući na pitanje razumije li zašto Austrijanci kritiziraju Hrvatsku, kazao da je istina su nedavno u Hrvatskoj zabilježene nešto veće brojke novooboljelih na području Zagreba te Splitsko-dalmatinske županije.

“Glavni izvori tih zaraza su noćni klubovi. Zato smo odmah naredili strože mjere koje se primjenjuju već od subote. Namjera tih mjera je limitirati veća okupljanja po klubovima. Očekujemo da će se zbog toga kroz idućih par dana smanjiti broj novih zaraza”, kazao je Beroš.

Hoće li to biti dovoljno, pitali su dalje novinari.

“Naravno, svjesni smo da puno toga ovisi o ponašanju i odlukama svakog hrvatskog građanina i svakog turista. Zato sam ja već apelirao na mlade, i naše i turiste: Dođite u Hrvatsku i zabavite se, ali pridržavajte se svih mjera da biste se zaštitili. Ponavljam: Nemate se oko čega brinuti u Hrvatskoj. Mi konstantno pratimo situaciju i vidimo da je većina Hrvata, ali i turista vrlo odgovorna”, kazao je Beroš.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime