Anto Kajinić vas vodi na Putovanje kroz bjeline i u svijet tišine

Izložba je organizirana povodom umjetnikove donacije radova Muzeju suvremene umjetnosti Zagrebu

U sveprisutnoj kakofoniji života, prekomjernoj izloženosti informacijama, vijestima, ponekad nam nedostaje prostor tišine, u kojem smo bliži svemiru koji nas okružuje i samima sebi. Izgubljeni prostor tišine, koji nam dozvoljava da čujemo i osjetimo sebe, da sagledamo svijet koji nas okružuje, vraćamo snagom svjesnosti o potrebi za njim, kao utočištem mira i povratka u djetinjstvo obojenim bjelinom nevinosti misli i mašte.


Upravo nas kroz takva putovanja svojim slikama vodi umjetnik Anto Kajinić koji već četiri desetljeća zauzima posebno mjesto na suvremenoj likovnoj sceni suprotstavljajući se najpopularnijim načelima umjetnosti. Njegovo djelo lišeno je boje, prenaglašene geste, te dosljedno primjenjuje monokromiju i dječji crtež, naglašavajući prostor bjeline teksturom glatke površine svojih slika.

Kroz svoj rad, za koji poticaj nalazi u proživljenom iskustvu i osobnom unutarnjem putovanju, umjetnik prezentira slobodu vlastitog viđenja života, u svrhu traženja vlastite istine i svjesnosti o samome sebi, životu i smrti koje kao svoje najintimnije unutarnje zapise i opažaje povjerava publici.

Kajinićevo slikarstvo vraćanje je na jednostavne oblike izražavanja, ponajprije blisko dječjem rukopisu, lišeno pretjerane deskripcije, kojim ukazuje na nemoć umjetnika da promjeni i popravi svijet koji ga okružuje, onim što najbolje zna – umjetnošću. Svojim slikarstvom, samozatajno, bez želje za vlastitom afirmacijom, Kajinić želi dati impresiju vremena u kojem živi, duboko promišljajući svijet oko sebe i u sebi. U suodnosu sa slikom, kao svojim najintimnijim zapisom, umjetnik se u kontemplativnom okruženju vlastitoga radnog prostora kroz čin slikanja dovodi do odsutnosti želje, otvarajući prostor čistoj misli neopterećenoj zahtjevima i ograničenjima.

Izložba “Putovanje kroz bjeline” organizirana je povodom umjetnikove donacije
radova Muzeju suvremene umjetnosti Zagrebu posredstvom kolege Tihomira Milovca,
muzejskog savjetnika, i predstavlja vrijednu akviziciju Zbirke slikarstva. Na izložbi je
predstavljeno 37 radova iz novoga umjetnikova opusa. Cijela izložba, prema zamisli autora,
postavljena je tako da prati ritam organizacije motiva na slici. Grupirajući slike uz rubove
zida, naglašavajući središnji prostor odsutnošću sadržaja, izložbeni prostor galerije
postaje živa slika koja posjetitelje vodi na putovanje kroz bjeline.

Otvorenje izložbe je 14. ožujka u 19.00 sati u galeriji Kula, a ostaje otvorena do 27. travnja. Radno vrijeme od 9 do 12 i od 17 do 20, subotom od 9 do 13, nedjeljom zatvoreno.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0