Alemka Markotić bila je gošća današnjeg Dnevnika N1 koja je govorila o rekordnom broju novozaraženih u Hrvatskoj.

Hrvatska bilježi rekordne brojke novozaraženih, ali Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević smatra da još uvijek ne možemo govoriti o eksponencijalnom rastu.ž

“Nadam se da Hrvatska i Zagreb nisu odlučili postati novi Bergamo”

“Ne bih još govorila o eksponencijalnom rastu. Sad smo imali oscilaciju, danas je to visoka vrijednost, treba pratiti što će biti idućih dana, pa ćemo moći govoriti o tome radi li se ili ne o aspektu rasta.”

Ni Nacionalni stožer, ni ekspertna skupina danas nije raspravljala o tome da građani sami love svoje kontakte, dodaje.

“Svaka struka u određenim situacijama, a ovo su situacije koje su nove za cijeli svijet, promišlja o svemu. Moguće jest da je to jedna od ideja, ali nije ni blizu donošenja odluka ili zaključka o tome u tome smislu. Dok god imamo dovoljno radnika koji to mogu obavljati i pratiti, dok stvari možemo držati pod kontrolom, sigurno ćemo svi skupa odabrati najbolju opciju. Ako se brojke budu mjerile u tisućama, vidjet ćemo što će se dogoditi”, kazala je Markotić.

Ovdje je povukla prilično radikalnu paralelu.“Nadam se da Hrvatska i Zagreb nisu odlučili postati novi Bergamo. Nadam se da ćemo nakon dvije faze koje smo dobro odradili i na ovu znati odgovoriti”, rekla je Markotić.

Raspravlja se o skraćivanju samoizolacije

O skraćivanju samoizolacije se raspravlja, ali odluka još nije donesena, ističe Markotić. “Ono što je bitno jest da postoje određeni dokazi potkrijepljeni medicinskim, znanstvenim dokazima koji upućuju na to da možemo skratiti period samoizolacije. Raspravlja se i o tome može li se ići prema sedam dana. Čekaju se rezultati i podaci drugih  zemalja s većim brojem koje mogu napraviti smjernice”, istaknula je.

O tome kolika je zaista stopa smrtnosti od koronavirusa Markotić kaže sljedeće:

“Stručnjacima su potrebni razni postoci, stope da bi pratili stanje. Ono se može pratiti na sto tisuća, na milijun stanovnika, na broj oboljelih, inficiranih. Oni koji žele manipulirati brojkama to mogu procijeniti kao malo ili puno”, istaknula je.

Pa dodala.

“Ja koja svaki dan gledam gomile bolesnika koji nam dolaze ne bih to podcjenjivala. Danas sam rekla da je otprilike 10 posto onih koji su bili hospitalizirani u klinici završilo smrtno. Za mene je to puno, svaki život je puno i mislim da se nitko ne bi prijavio da bude u toj brojci”, zaključila je Markotić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
1
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime