Posljednji dan prve dekade rujna donio je stabilno vrijeme cijelom području Hrvatske. Jutro za nama bilo je hladnije od prosjeka za dio godine, a u nekim krajevima i iznimno hladno.

Zanimljivo, Sinj je u utorak ujutro, prema službenim podacima DHMZ-a, bio najhladniji grad u Hrvatskoj. Na tamošnjoj mjernoj postaji DHMZ-a

izmjerena su samo 4 Celzijeva stupnja. 5°C je bilo u Delnicama, Gospiću i Plitvicama, 6°C u Otočcu, 7°C u Daruvaru, Lipiku, Ogulinu.

Unutar mreže postaja Pljusak.com, pak, najniža temperatura zraka u Hrvatskoj izmjerena je na Platku u zaleđu Rijeke, svega 2°C. Stupanj više izmjereno je u Krasnu u Lici, sa sjeverne strane Velebita. Najtoplije je bilo na jugu Dalmacije i vanjskim otocima s minimalnim jutarnjim temperaturama do 19°C.

Danju smo brzo zaboravili na svježinu noći i jutra jer su temperature bile visoke, čak i nešto više u odnosu na prosjek za ovaj dio godine. Na većem dijelu Jadrana najviše temperature su bile od 24 do vrlo toplih 29°C.

Sljedećih dana noći će biti toplije u odnosu na prethodne. Danju će također biti malo toplije, pa će osobito u drugom dijelu dana ponegdje biti oko vrućih 30°C ili pokoji stupanj više.

Ledena BiH

Meteorološka zanimljivost dana ipak stiže iz susjedne BiH. Naime, na meteorološkoj postaji Blidinje jutros je izmjereno 0°C! Ovo su iznimno niske temperature zraka za ovaj dio godine, ako se uzme u obzir da se još 12 dana nalazimo u kalendarskom ljetu. Ljetni mraz iznenadio je dijelove BiH, a kako nam javljaju čitatelji, mnoga kućanstva morala su krenuti s preuranjenom sezonom grijanja. Na Kupresu je jutros bilo 2°C, a u Tomislavgradu 3°C. Tako niske temperature zraka neće se ponoviti barem sljedećih desetak dana.

Blidinje zimi (arhivska fotografija). Foto: PD Promina


1 KOMENTAR

Comments are closed.