Ako imate neki od ovih simptoma covida, odmah zatražite liječničku pomoć

Ovo je bitno znati


Do sada je s covidom-19 povezan niz simptoma, a brzo otkrivanje bolesti ključno je kako bi se na vrijeme djelovalo i kako bi se spriječilo da bolest napreduje.


“Ako imate bilo koji od ovih znakova, odmah potražite hitnu medicinsku pomoć”, poručuju iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), prenosi N1.

1. Poteškoće s disanjem

Pojedini oboljeli od covida mogu imate poteškoće s disanjem koje mogu biti povezane i s tjeskobom. Ako to traje privremeno, ne treba se brinuti.

“Međutim, ako dišete teže nego ikada dosad, imate poteškoće svaki put kad pokušavate udahnuti, kontaktirajte svog liječnika”, objašnjavaju stručnjaci s Harvard Healtha.

2. Bol ili pritisak u prsima

Ako osjećate bol ili pritisak u prsima, to može ukazivati na ozbiljno stanje pluća ili srčanu epizodu. Još u ranim danima pandemije liječnici su primijetili da brojni hospitalizirani pacijenti imaju srčane probleme. Šef odjela za kardiologiju na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu GreggFonarow istaknuo je da je oko četvrtina hospitaliziranih pacijenata s covidom imalo ozbiljne srčane komplikacije, uključujući miokarditis i zatajenje srca.

3. Nova zbunjenost

Nekoliko studija pokazalo je da koronavirus utječe i na rad mozga, a procjenjuje se da gotovo 80% ima neurološke simptome. Ti simptomi mogu uključivati zbunjenost ili delirij te mogu ukazivati na ozbiljnija stanja poput niske razine kisika, napadaja i moždanog udara, prenosi Best life.

4. Nemogućnost da se probudite ili ostanete budni

Ako zbog bolesti osoba izgubi svijest, svakako je potrebno kontaktirati liječnika, a to vrijedi i kada je riječ o koronavirusu.

5. Plavičaste usne ili lice

Ako se kod pacijenta oboljelog od covida pojave plavičaste usne ili lice, to najčešće ukazuje da osoba ima izrazito nisku razinu kisika. U tom slučaju potrebno je kontaktirati svog liječnika. Razinu kisika možete provjeriti pomoću pulsnog oksimetra, a o čitanja između 95 i 100 smatraju se zdravima, dok se sve ispod 95 obično smatra razlogom za zabrinutost.

CDC navodi da se mogu pojaviti i neki drugi simptomi te da bi se trebali obratiti liječniku u slučaju da primijetite da vam se stanje pogoršalo.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
3
Hagić
0
Hmmm
3
Plač
3
Grrr
8
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime