Pošumljavat će se područje Grada Solina u Mjesnom odboru Kučine na predjelu Kučinski gaj. Ovogodišnja akcija planirana je da se odradi dva dana, u subotu i nedjelju 12. i 13. listopada s početkom u 10 sati.

Na akciji će sudjelovati izviđači iz Solina, Splita, srednjoškolci, studenti, učenici OŠ don Lovre Katića, OŠ kraljice Jelene, OŠ Vjekoslav Parać i OŠ kralja Zvonimira i obitelji koje su željne da se priključe akciji. Akciji će se pridružiti i mještani Kučina i Mravinaca, na čijem su području požari uzrokovali velike štete. Podršku akciji pružit će i drugi mjesni odbori u sastavu grada Solina, djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Solina te solinski vatrogasci, DVD Solin i DVD Vranjic te Policijska postaja Solin, a veliku podršku projektu, kao i prošle godine, daje Grad Solin.

U sklopu projekta „Boranka“ održavaju se, kao i prošle godine, edukacija po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatske gorske službe spašavanja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i vatrogasaca educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode i prevenciji požara. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Na području koje će se pošumljavati, Hrvatske šume odredile su vrste koje će se saditi, a to su planika, čempres, pinija i crni jasen. Alepski bor, sukladno mišljenju struke, neće se koristiti u pošumljavanju.
Ove godine očekuje se sudjelovanje oko 1000 volontera i preko 4000 zasađenih sadnica!
Pomozite nam i Vi svojim sudjelovanjem ostvariti planirane ciljeve, a sve u cilju obnove i očuvanja okoliša. Ako ste spriječeni jedan dan, možete nam se pridružiti drugi dan.

 

O projektu „Boranka“

Savez izviđača Hrvatske, u suradnji s solinskim Odredom izviđača pomoraca „Posejdon“, gradom Solinom i Splitskim skautskim Zborom, pokrenuo je dosad najveću akciju volonterskog pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvanu „Boranka“. U akcijama pošumljavanja sudjeluju tisuće volontera, a uz izviđače iz cijele Hrvatske, pošumljavanju su se pridružile brojne udruge, institucije, tvrtke, branitelji, planinari, sportski klubovi, vatrogasci i zainteresirani građani.

Glavni partneri izviđačima na projektu su Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske šume, Američka gospodarska komora (AmCham),

Cijela kampanja odvija se pod službenim pokroviteljstvom:
– Ministarstva zaštite okoliša i energetike
– Ministarstva poljoprivrede
– Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
– Ministarstva znanosti i obrazovanja
– Ureda Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj

U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorenih borova napravljene su bojice – simbolično nazvane boralice. 100,000 paketića boralica već je podijeljeno građanima širom Hrvatske.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime