Vijest o jednom kafiću u irskom Dublinu obišla je svijet, pa je našla svoje mjesto i u hrvatskim medijima, jer kafić djeci kojoj je to potrebno, nudi besplatan doručak prije škole. No, iako mnogi posljednjih godina napuštaju Hrvatsku, kako bi upravo u Irskoj pronašli sreću, vlasnicu restorana s velikim srcem pronašli smo i ovdje, u Hrvatskoj.

Novogradiščanka, Dora Vukšić, još je u prosincu, uoči otvaranja svog malog fast food restorana u središtu Nove Gradiške, „Peppers Sweet n’ salty“, na Facebooku napisala dirljivu i nadasve rijetku poruku.

„Ako ste gladni, a niste u mogućnosti da platite – kod nas uvijek možete dobiti nekakav topli obrok! Platit ćete kada budete mogli ili nikada! Nitko ne zaslužuje biti gladan!“, napisala je Dora.

Nakon što je poruka mlade Slavonke došla do javnosti, portal Lupiga je potražio Doru i doznao što ju je ponukalo na ovako humanu gestu.

„Kada sam bila srednjoškolka, ostala sam trudna i odlučila da ću, unatoč svemu, postati mama. Kako sam zbog trudnoće prekinula školovanje, otišla sam u Njemačku, trbuhom za kruhom. Nije bilo nimalo lako, dobivala sam uglavnom poslove čišćenja. U sjećanje su mi se trajno usjekli dani prije prve plaće, kada smo, moj dečko i ja, nerijetko i gladovali. Osjetivši na vlastitoj koži koliko je teško preživjeti kada nemaš novca, čak niti za hranu, odlučila sam da ću, čim stanem na svoje noge, učiniti sve, da ljudi, bar oni koji žive u mom susjedstvu, ne budu gladni, jer u 21. stoljeću, to jednostavno nije dopustivo“, kaže 21-godišnja Dora.

„Svi su se ugodno iznenadili, no ima i onih koji su mi rekli da sam luda, pitajući me kako mogu nekoga besplatno nahraniti kada živim upravo od prodaje hrane. Iako sam u ovom poslu nova, vjerujem da svaki ugostitelj može, bez da ugrozi svoje poslovanje, dnevno darovati najmanje deset toplih obroka, a onaj tko ni to ne može, možda bi trebao staviti ključ u bravu. Nažalost, zakonska regulativa oko darivanja hrane bila je kamen spoticanja. Ne znam kako će po tom pitanju proći i ova moja ideja, no ja ju namjeravam širiti i dalje. Stupit ću u kontakt s nekim ugostiteljima širom Hrvatske i nadam se da ću pronaći one koji dijele moj stav da u 21. stoljeću nitko ne smije biti gladan“, optimistično poručuje vlasnica fast food restorana „Peppers Sweet n’ salty“, javlja Lupiga.

Vrijedi se nadati da će poruka mlade Slavonke velikog srca doprijeti i do svih onih koji, pored toliko socijalno ugroženih, hranu i dalje bacaju.