Slavodobitnik 65. Dječje alke Vučkovića je 10-godišnji alkarić, alajčauš Niko Vučković Konkula, koji je Alku osvojio s osam punata, pogodivši dvije sride i jednom u dva.

Ovoj jedinstvenoj manifestaciji, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića te gradova Zagreba i Sinja, nazočile su brojne osobe iz političkog, vjerskog, kulturnog, alkarskog i javnog života s područja cetinskog kraja i Splitsko-dalmatinske županije, piše Ferata.hr.

Svečanosti u Vučkovića počele su u jutarnjim satima pucanjem mačkula s Vučkovića gomilice, a nakon toga uslijedila je sveta misa na groblju Sv. Nikole i polaganje vijenaca za poginule Brnažane u Domovinskom ratu. Po običaju, prije natjecanja prethodilo je okupljanje malih alkarića, njihovih momaka i gostiju kod Milice Vučković Mikake.

Nakon svečanog fotografiranja na sportskom igralištu, alkarska povorka prošla je ulicama Vučkovića do trkališta, gdje je upriličen ceremonijal otvaranja ove nadaleko poznate dječje alke.

Nakon himne Lijepa naša i minute šutnje za sve preminule Vučkoviće i žitelje njihovog zaseoka, poginule branitelje u Domovinskom ratu i dr. Franju Tuđmana, svečani govor održao je ovogodišnji vojvoda Tonći Vučković Kamazin, koji je alkarićima zaželio bistro oko i čvrstu desnicu, a gledateljima ugođaj srcu drag i oku ugodan.

Sama svečanost privukla je brojne posjetitelje i novinare, a sve u skladu s epidemioloških mjerama. Uz alkariće, u povorci su se posebno istaknule djevojčice u narodnim nošnjama.

Na koplje slavodobitnika Konkule vojvoda Kamazin privezao je plamenac s hrvatskom trobojnicom u znak pobjede, te ga je darovao brojnim poklonima među kojima je i njemu najdraži novi bicikl, zlatna alka, dres Junaka, tablet i ostali pokloni. Od pokrovitelja Alke slavodobitnik Konkula i njegov alkarski momak Nikola Vučković Bakalarin dobili su zlatni, odnosno srebreni prsten s ugraviranom alkom, koje im je uručio ovogodišnji predsjednik organizacijskog odbora manifestacije Damir Vučković Maks.

Cijela alkarska povorka s gostima otpratila je slavodobitnika do kuće njegove bake, jer njegova obitelj živi na Radošiću, gdje se častilo sve koji su došli u dvore alkarića Konkule. Mladi slavodobitnik u prigodnoj zahvali kazao je da je ova alka u čast njegovog pokojnog djeda, koji se također zvao Konkula.

Uz nadmetanje alkarića, Udruga Dječje alke Vučkovića tijekom trodnevne fešte za sve posjetitelje priredila je kulturno-zabavni program te besplatno jelo i piće. U završnoj večeri sudjelovali su grupa Piromani i Duško Mucalo s lutkarskom predstavom. Na kraju večeri u čast slavodobitnika upriličen je veliki vatromet.

Nagrada ‘Pakan’ za najuspješnijeg alkarića u sva tri dana otišla je u ruke dvojice alkarića – Šejna i Mikija, koji su imali isti broj punata, piše Ferata.hr.

Pozive trubom alkarićima za njihovu trku upućivao je još jedan Vučković – član Gradske glazbe Sinj, nekadašnji alkar, alajčauš i ađutant Iznenadni. Cijelom manifestacijom kao službeni spikeri upravljali su Neven Vučković Zerdo i Ivan Vučković Puzovac.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime