Za sutra u 5 do 12 najavljen je novi prosvjed u Omišu. Priopćenje o tome poslali su mjesni odbori s područja Poljica i ostalog dijela Grada Omiša te gospodarski subjekti poslovne zone Zakučac.

Evo što stoji u priopćenju.

“Mjesni odbori s područja Poljica i ostalog dijela Grada Omiša te gospodarski subjekti  poslovne zone Zakučac svjesni su činjenice da je omiška obilaznica nužnost, ali ne i alternativa brzoj cesti Trogir- Omiš. U konačnici izgradnja obilaznice neće donijeti prometno rasterećenje grada Omiša jer se ne izgrađuju novi prometni pravci već se promet kanalizira na staru županijsku cestu ŽC 6142 kroz sela omiškog zaleđa. Stoga, pozivanje lokalnog stanovništva na strpljenje i razumijevanje od strane Hrvatskih cesta d.o.o. vrijeđa zdravi razum svakog stanovnika ovog područja.

Dakle, mjesni odbori s područja Poljica i ostalog dijela Grada Omiša kao i gospodarski subjekti poslovne zone Zakučac u potpunosti podržavaju projekt izgradnje omiške obilaznice i projekt izgradnje brze ceste Trogir – Omiš kao projekte koji se u potpunosti temelje na održivom razvoju.

OMIŠ NA NOGAMA Održan prosvjed usprkos kiši: “Osjećamo se izigrano, nitko nas nije pozvao na sastanak”

Međutim, investitor Hrvatske ceste d.o.o. zanemario je sigurnost i kvalitetu života lokalnog stanovništva, dnevne migracije lokalnog stanovništva i svih gospodarskih subjekata ovog područja tijekom izvođenja radova i potpunog zatvaranja predmetne dionice na minimalno osam mjeseci kroz tri faze izvođenja radova  i to u naredne dvije godine.

Uz velike materijalne gubitke, korištenjem alternativnih pravaca preko Žrnovnice i Pavića mosta najviše su ugroženi gospodarski subjekti poslovne zone Zakučac (sa preko 500 zaposlenih) i na žalost djeca.  Sa područja Poljica preko 80 djece je školske dobi i petnaestak djece predškolske dobi koji idu u škole i vrtiće u Omišu.

Nakon prvog prosvjeda u Omišu Hrvatske ceste d.o.o. ponudile su alternativni pravac putničkog prijevoza brodicama preko Cetine. Nedvojbeno je da brodice ne mogu ploviti po svim vremenskim uvjetima i da je upitna sigurnost takvog prometa i u idealnim vremenskim uvjetima, stoga se ni ne može uopće razmatrati kao alternativni prometni pravac.

Ne odustajemo od svojih zahtjeva i na prosvjedu još jednom javno ćemo zahtijevati:

1. Kao što je napravljeno  za tunel Stupicu, tražimo Odluku Vlade RH o izgradnji tunela Lisičina zbog ugrožavanja ljudi i dobara, sukladno članku 129. Zakona o građenju.

ZAŠTO !?

Promet na dionici Omiš – Zakučac prekinuo bi se za vrijeme probijanja tunela Lisičina u trajanju od dva mjeseca, a sve faze izgradnje obilaznice nakon toga odvijale bi se nesmetano i promet bi bio neprekinut.

2. Zbog zatvaranja za promet dionice Omiš-Zakučac tijekom probijanja tunela Lisičina i ostalih radova koji se istovremeno mogu odvijati potrebno je osigurati alternativni prometni pravac za ljude i vozila preko Cetine.

KAKO!?

Postavljanjem komercijalnog pontona ili sidrenjem trajekta “Žigljen” koji bi  spuštanjem rampa premostili Cetinu i promet bi se odvijao preko njega.

ILI

Investitor Hrvatske ceste d.o.o. treba raspisati javni natječaj za idejno rješenje alternativnog pravca pa će već netko u 21. stoljeću osmisliti rješenje  kako privremeno premostiti Cetinu.”

 

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
1
Hagić
5
Hmmm
1
Plač
1
Grrr
1
Molim?
2

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime