Nakon izuzetno uspješnog prvog i drugog izdanja Svjetskog prvenstva u branju maslina 2017. i 2018., Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga Postira, uz podršku Općine Postira organizirale su i treće Svjetsko prvenstvo u branju maslina.

Ove godine u Postira su stigle reprezentacije čak 13 zemalja s četiri kontinenta. Hrvatsku predstavljaju Danijela Dvornik, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, rukometni reprezentativac Petar Metličić i HRT-ova novinarka Franka Jović Tonkli.

– Uživao sam, bilo je lijepo, pa čak i naporno jer smo shvatili to dosta ozbiljno. Ali, mislim da smo dostojno prezentirali Hrvatsku. Možda nismo pobijedili, ali uopće nije bitno, ove godine da budemo dobri domaćini, pobjedu ćemo prepustiti nekome drugome – našalio se naš rukometni reprezentativac Petar Metličić.

Za mogući gubitak prvog mjesta ‘krivi’ loš izbor stabla.

– Jako je bitno u početku odabrati dobro stablo, a mi to očito nismo učinili, ali potrudili smo se, dali smo sve od sebe i uživali – kaže. Dodaje da vjeruje kako će pobjedu odnijeti Crnogorci.

Ništa manje oduševljen nije ni župan.

– Čast je biti u nacionalnoj vrsti, a poglavito jedne discipline koja je autohtona za nas Dalmatince – branje maslina. Zadovoljan sam našom ekipom, pogotovo kapetanicom Danijelom Dvornik, ali i najboljim rukometašem svijeta Petrom Metličićem i iskusnom novinarkom Frankom Jović. Turistička zajednica Postira je već treću godinu napravila izvrstan posao u promociji našeg turizma, ali i masline i maslinovog ulja, koje je jedno od kvalitetnijih na svijetu. Pohvalio bih sve sudionike jer su uložili maksimum u realizaciji ovog projekta – kazao je Boban.

Novinarka Franka Jović Tonkli  se prvi put u životu okušala u branju maslina.

– Kolegica Ivana Šilović, koja na Šolti ima svoje masline, podučila me na trajektu neke tajne i mislim da mi je dobro išlo – kazala je oduševljeno.

Otkrila je i da nitko iz ekipe nije stao s branjem niti da popije kap vode, naš rukometni reprezentativac Metličić popeo se na stablo, a županu je penjanje bilo – zabranjeno.

– Crnogorci možda jesu bolji, ali naše masline su vjerojatno teže – našalila se za kraj.

Prvenstvo u branju maslina traje do 13. listopada kada će biti poznat konačni pobjednik.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime