Petnaesta po redu Noć muzeja ove je godine u znaku dvije velike obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, osnovanog 1880. godine.

Splitska Noć muzeja obilježena je bogatim programima na 24 lokacije koji su započeli u 18 sati, a neki od njih će trajati i do 1 sat u noći.

Naš fotoreporter zabilježio je događanja u nekoliko splitskih muzeja.

Muzej brodogradilišta Brodosplit posvećen je razvoju splitske brodogradnje od pretpovijesti do danas, osnovan 1987. u sklopu Odjela za informiranje tadašnjega SOUR-a Brodograđevne industrije Split.

Osim arhivske građe, fotografija i manjih predmeta vezanih uz tisućljetnu povijest brodogradnje u Splitu i okolici (tesarski alat, natpisi s brodova, instrumenti za plovidbu, brodske zastave i sl.), među izlošcima ističe se više od 70 maketa brodova izgrađenih u splitskom brodogradilištu u od njegovog osnutka do danas i predstavlja najveću kolekciju modela brodova na Jadranu.

U udruzi Collegium Split kroz povijest izložena je maketa srušene crkve sv.Roka na Lučcu, a uslijedio je razgovor sa autorom,  Aukcija fotografija sa izložbi održanih u udruzi i video projekcija “Spli’ski svjetlopisi i litrati”.Etnografski muzej svojim posjetiteljima omogućio je razgled stalnog postava, izložbu Hrvatske nematerijalne kulturnae baštine na UNESCO-ovim listama i prigodnu prodaju muzejskih publikacija.

Tijekom trajanja Noći muzeja 2020. u Galeriji Emanuel Vidović posjetitelji su uživali u izložbi “Piktografije” autorice Daniele Cikatić Javorčić.

Splitska kuća jezika i kulture održala je predstavljanje skulptura i slika iz Fundacije Grenc  “Car Dioklecijan, članovi obitelji i suradnici” uz prigodno, edukativno izlaganje prof. dr. Ive Babića: ” Don Frane Bulić i njegova uloga u osnivanju Arheološkog muzeja u Splitu”.

U Muzeju grada Splita  posjetitelji su mogli pogledati izložbu „Nostalgija u novom ruhu“ – donacija modne kreatorice Božene Martinčević i “Splitski gradonačelnici (1882.-1918.): život i uspomene”

U Prirodoslovnom muzeju bile su čak tri izložbe. Malakološka zbirka obitelji Bakotić – kućice puževa, glavonožaca i školjkaša, koralji, ježinci, spužve, gostujuća izložba slika i crteža akademske slikarice Nevene Petre Piližota pod nazivom “Garden”.Tema izložbe je animalizam pod nazivom GARDEN. Radi se o izložbi slika (tehnika ulja na medijapanu) i crteža (olovka na papiru) većih formata, tematski objedinjenih motivom kotrljana (skarabeja) i 90. godina zbirke kornjaša dr. Eduarda Karamana u Prirodoslovnom muzeju – izbor iz Karamanove zbirke kukaca kornjaša (primjerci stari 90-140 godina, originalne kutije, originalni ormar, stara literatura, posteri…