Aktualna zima u svom dosadašnjem tijeku donijela je puno snijega planinama Dalmacije. Prema službenim podacima udruge Crometeo, u siječnju iza nas pojava padanja snijega na Mosoru zabilježena je u čak 18 dana, a nije bilo dana u kojem nije bilo snježnog pokrivača, što je popriličan meteorološki raritet.

Ipak, značajne količine snijega pale su samo u planinama iznad 1500 metara nadmorske visine. Na Dinari, Kamešnici i Biokovu u najvišim dijelovima planina bilježe se višemetarski nanosi. Manji dio ovog snježnog pokrivača otopio se prošlog petka i subote kada je do našeg područja prodrla vrlo topla zračna masa. Južina je u nekim područjima u samo 2 dana smanjila snježni pokrivač za pola metra, no od nedjelje je malo zahladilo pa je zadnja dva dana tamo bilo povremenih snježnih oborina.

Na meteorološkoj postaji u blizini planinarskog skloništa Pume, ispod vrha Velika Duvjakuša na Dinari, jučer se temperatura spustila na -6°C tijekom dana, ali je već u noći na utorak prešla u “pozitivu”. Spomenimo da je u ponedjeljak popodne snijeg prolazno padao i na Mosoru.

Panoramska kamera projekta MeteoDinara otkriva kakvi su vremenski uvjeti vladali na Velikoj Duvjakuši na Dinari tijekom ponedjeljka.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime