Prema prvim neslužbenim rezultatima kvartovskih izbora u Zadru, najveći broj mandata osvojio je HDZ, i kao apsolutni i kao relativni pobjednik. Predsjednik zadarske organizacije, Joso Nekić, izuzetno je zadovoljan rezultatima koji su, kako kaže, samo potvrdili njihovu dosadašnju snagu:

– HDZ je apsolutni pobjednik ovih izbora u 15 mjesnih odbora, a u njih sedam ili osam relativni smo pobjednici od ukupno 29 odbora u kojima smo imali liste. Zadovoljstvo nam je što smo, primjerice, u mjesnim odborima u kojima poslovično gubimo poput Voštarnice i Višnjika, ostvarili apsolutnu pobjedu, a u Brodarici gdje smo imali respektabilnog protivnika imamo relativnu pobjedu – ističe Nekić za Zadarski list.

Zadovoljan je izbornim rezultatima i županijski tajnik stranke, Ante Babić, koji pak napominje:

– Već iz neslužbenih rezultata jasno je da smo pobjednici izbora za mjesne odbore, dobili smo najveći broj vijećnika, u nekim odborima apsolutnu pobjedu, u nekima relativnu, no još čekamo rezultate nekih mjesnih odbora, ali smo u globalu najveći pobjednici – ističe Babić.

Najveći broj manadata dobili su i na Brodarici, inače utvrdi Akcije mladih koja je na ovaj mjesni odbor “jurišala” u koaliciji sa Zadarskim blokom. Iako nisu ni dosad vodili ovaj odbor, zbog aktivnosti njenih čelnika, u Bloku su vjerovali kako im je ovaj odbor siguran.

HDZ-ov politički patner, Neovisni za Hrvatsku, također je zadovoljan rezultatima, o čemu predsjednik zadarske organizacije, Mate Lukić, kaže:

– Po trenutim rezultatima dobili smo Višnjik, imamo i dva vijećanika na Pločama, a na Vidikovcu smo samostalno osvojili čak pet od ukupno sedam vijećnika, na Novom Bokanjcu dva kao i HDZ, isto tako i na Gaženici. Ponosim se svim našim članovima, ovo je očekivano, pokazali smo da na rubnim dijelovima grada možemo parirati HDZ -u, a u svakom mjesnom odboru u kojemu smo ukrstili naše snage sa SDP-om praktički smo ih pregazili – pojašnjava Lukić.

Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih sat vremena nakon zatvaranja birališta kazao je kako još ništa ne mogu reći dok ne završe prebrojavanje glasova, ali napominje kako su zadovoljni postignutim:

– Zadarski blok je ostvario svoju svrhu, prema rezultatima kojima raspolažemo, druga smo politička opcija u Zadru – izjavio je Pupić Bakrač.

Sa čak 48 glasova aktualni predsjednik Bokanjaca, nezavisni Enio Meštrović, zadržao je vlast u ovom mjesnom odboru, o čemu zadovoljno kaže:

– Hvala puno mještanima koji su prepoznali naš rad, jedino što nam je bitno u svemu ovome je da nema nikakve mržnje i da mjesto ide naprijed. Tako ćemo ubuduće raditi i za naš grad – poručuje Meštrović.

Specifičnost je ovih izbora izuzetno loša izlaznost, o čemu kazuju i podaci Gradskog izbornog povjerenstva o odazivu birača do 11 sati, kao i podaci o izlaznosti do 16 sati. Prosječna izlaznost do 11 sati bila je tek 2,47 posto, a iznimka su otočni mjesni odbori koji su pokazali nesvakidašnji trend. Naime, prema podacima što smo ih jutros dobili u Gradskom izbornom povjerenstvu, u dvjema otočkim mjesnim odborima do 11 sati zabilježena je rekordna izlaznost: u Maloj Ravi glasovalo je 45,45 posto birača, u Brguljama 44,30.

Dobra je izlaznost i u Veloj Ravi i Zapuntelu u kojima je svoje bračko pravao ostvarilo po 16 posto glasača, te na Olibu gdje je glasovalo 15,23 njih. To pokazuje da su mještani otočnih odbora najviše zainteresirani za kvalitetu života u svojim mjestima, odnosno izbor vlasti koja će im to omogućiti. Naime, ovakva izlaznost do 11 sati ne ostvaruje se niti na tzv. velikim izborima, tj. onima za Sabor RH. Što se tiče gradskih mjesnih odbora, najveća izlaznost zabilježena u Pločama, 6,59 posto te u Crnom gdje je glasovalo 4,69 birača.

Prema podacima o izlaznosti do 16 sati, prosječan postotak birača ipak je porastao, i to na 8,19 posto, a najveći izlazak birača opet je zabilježen u otočnim mjesnim odborima. Tako je Brgulje imalo izlaznost od nevjerojatnih 67,09 posto, što se doista ne pamti ni na lokalnim ili parlamentarnim izborima.

Među gradskim odborima najveću izlaznost do 16 sati imali su Plovanija sa 11,38 posto, zatim Puntamika sa 10,11 posto na jednom biračkom mjestu i 9,67 na drugom.

Najmanja je pak izlaznost u ovom terminu zabilježena na Voštarnici sa samo 2,15 posto, što znači da HDZ u ovom dijeku grada nije dobro mobilizirao svoje članstvo. Loš je odaziv birača i na Smiljevcu u kojemu je do 16 sati glasovalo svega 2,50 posto birača. I taj mjesni odbor drži HDZ te je nejasno kako zašto se u ovim dijelovima nisu bolji pripremili za izbore.

Kandidiralo se 10 nezavisnih lista

S obzirom da dva zadarska otoka administrativno pripadaju Gradu, a riječ je o Premudi i Silbi, od ukupno 37 mjesnih odbora izbori su održani u njih 35. Najviše je lista, kao i na proteklim izborima, predala HDZ-ova koalicija, 29, sljedi Zadarski blok, koalicija Mosta, Akcije mladih, MODES-a, HSLS-a, HSS-a i Naprijed Hrvatske sa 21 listom te SDP koji je sa koalicijskim partnerom HNS-om predao 20 lista.

No, izbori su pokazali sve izraženiji trend prisutan i na ostalim izborima, a to su nezavisne liste. Tako ih je ove godine bilo čak deset.

Na izbore 2010. izišlo samo 12,69 posto birača

Loš odaziv birača uvijek prati izbore za mjesne odbore, pa ako ove usporedimo sa onima koji su imali jednu od najlošijih izlaznosti, one 2010. godine, konačen brojke možda će biti biolje. Naime, te egodine na birališta se odazvalo samo 12,69 posto, što je 8.947 od ukupno upisanih 70.511 birača. Iako je ovo bio loš odaziv, bolji je od onog na pretprošlim iozborima kada je na birališta izišlo samo 8.415 birača. To je, dakle, u odnosu na 2006. godinu samo 532 birača više, piše Zadarski list.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime