Ove nedjelje, 13. rujna 2020, na super terenima u Radošiću održat će se popularna Bikijada ili susret ponajboljih bikova na ovom širem području. Organizator je Ivan Parčina iz Kladnjica, strastveni ljubitelj bikova koji nam na nekoliko upita odgovara najavljujući zanimljiv i dinamičan program kao završetak ljetnih igara u Dalmatinskoj zagori.

Gospodine Parčina, obiteljski gajite ljubav prema bikovima, kakvi su vam bili sami počeci druženja s ovim plemenitim životinjama?

– Počeci su mi bili još daleko od mojih predaka, oni su bikove prvenstveno koristili pripomažući u radu u polju a ja i moja obitelj imamo bikove već nekoliko godina te im posvećujemo posebnu pozornost.

Postali ste prepoznatljivi uz još neke osobe koje uspješno organiziraju seosku olimpijadu, borbe bikova te na taj način jačate i neke pučke svečanosti…

– Prije nepuna dva mjeseca organizirali smo uspješno bikijadu na popularnim terenima Radošića, te povodom završetka ljetnih igara želimo na jedan poseban način uz poštivanje svih sigurnosnih i zdravstvenih epidemioloških mjera zabaviti ljubitelje pučke tradicije i seoskih običaja dalmatinske zagore još jednom u nedjelju 13. rujna u Radošiću na izvanrednim terenima koji su nadaleko poznati za ovakve svečanosti.

Kako ste zamislili program manifestacije i tko sve sudjeluje u njemu?

– Program je zamišljen kao turnir bikova uz neke dogovorene borbe koje plijene pozornost kod gledatelja. Tako ove godine na završetku ljeta imamo posebnu borbu u kojoj će snage odmjeriti dva zanimljiva bika. Jedan se zove Zećo, bijeli bik pod nadimkom Hajduk, a drugom je naziv Dinamo. Zanimljivo je i to što dan ranije u subotu na Poljudu se igra onaj nogometni derbi između Hajduka i Dinama. A sutra derbi najjačih bikova u Radošiću, Hajduka i Dinama, pa se tako očekuje na svečanosti dolazak i brojnih članova splitske Torcide. Za djecu je inače besplatan ulaz.

Potrebno je još istaknuti da će najbolji bikovi odnosno njihovi vlasnici dobiti prigodne nagrade, a posjetitelji će moći uživati u jahanju konja koji je ove godine nosio slavodobitnika sinjske Alke Ivu Zoricu, kao i u sjajnoj ponudi domaćih jela s ražnja, peke, uštipaka, sira, pršuta i drugih dalmatinskih delicija po pristupačnim cijenama.

Dakle, poruka je svima…

– Dođite ove nedjelje u Radošić i uz lijepo vrijeme uživajte u čarima seoske bikijade i pučke svečanosti na terenima eko etno sela Škopljanci. Svi ste dobrodošli.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime