U Splitu je započeo hvalevrijedan volonterski projekt pod nazivom "Food KBC Split", čiji su inicijatori poznata nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić te vrhunski hrvatski chef Hrvoje Zirojević. Projekt je usmjeren na unapređenje bolničke prehrane, a uključuje i druge poznate ličnosti splitske gastro scene, poput Ivana Pažanina, Nikole Krcatovića i Antonia Topčića. Njihov cilj je omogućiti bolesnicima i zdravstvenim radnicima bolnice KBC Split raznovrsne i kvalitetne obroke koji ne samo da zadovoljavaju nutricionističke potrebe, već i pružaju gastro iskustvo koje je do sada bilo nepoznato u bolničkom okruženju.
"Željeli smo prilagoditi menije"
Svake srijede tijekom korizme, Olja Martinić i njezini kolege nutricionisti te kuhari koji surađuju u okviru ovog projekta pripremaju specijalizirane obroke za pacijente i osoblje splitske bolnice. "Imala sam i kao pacijent prilike primijetiti kakva je situacija, a moj suprug je dugogodišnji pacijent u splitskoj bolnici. Bez određenih režima prehrane, nema izlječenja i to je jasno. Pacijenti dolaze ovdje i zbog loših navika", izjavila je Olja Martinić, objašnjavajući zašto je ovakva inicijativa iznimno važna za ozdravljenje pacijenata.

Projekt je posebno usmjeren na dijetalnu prehranu koja ima terapijsku ulogu u procesu ozdravljenja. Olja Martinić će se pobrinuti da se propisane dijete prilagode specifičnim potrebama bolesnika, dok će Hrvoje Zirojević i drugi kuhari, poput Ivana Pažanina, osmisliti jelovnike koji će oduševiti i najzahtjevnija nepca. "Brzo smo sve ovo napravili, željeli smo prilagoditi menije koji se već rade u bolnici. Uz male promjene i dodatke, napravili smo nešto novo i posebno", izjavio je Hrvoje Zirojević. Dodao je kako je cilj projekta bio olakšati boravak pacijentima kroz obroke koji nisu samo nutritivno vrijedni, nego i ugodni za okus.
Svi obroci koji se pripremaju u sklopu projekta pažljivo su prilagođeni zdravstvenim potrebama bolesnika, a istovremeno su osmišljeni da poboljšaju njihovu kvalitetu života. KBC Split se pohvalio kako su pacijenti izvrsno reagirali na novi jelovnik. "Pacijenti su izvrsno reagirali i to nam je drago. Hvala svima koji su omogućili da ovako nešto postane stvarnost", rekao je Hrvoje Zirojević.
Također, za obitelj i prijatelje bolesnika te za novinare koji prate projekt, organizirana je konferencija za medije koja se održala 12. ožujka 2025. godine u 13 sati u zgradi Uprave KBC-a Split. Na konferenciji je bio prisutan i Krešimir Dolić, ravnatelj KBC-a Split, koji je izrazio zahvalnost svim volonterima koji su sudjelovali u ovom humanom projektu. "Moram se zahvaliti inicijatorima cijele ove akcije, gospođi Olji Martinić i najpoznatijem chefu Hrvoju Zirojeviću. Oni su poklonili svoje znanje i iskustvo kako bi oplemenili rad naših djelatnika u kuhinji KBC-a Split. Sigurno će se to osjetiti u svakodnevnom životu naših pacijenata", rekao je ravnatelj Krešimir Dolić.
"Pozivam mlade kuhare, javite se i radite u KBC-u Split"
Iako je bolnica suočena s izazovima poput nedostatka kadra, Dolić je pohvalio trud svih zaposlenika KBC-a, napomenuvši kako se svakodnevno pripremaju obroci za oko 40 različitih dijeta. "Obnavlja se oprema u našoj glavnoj kuhinji, a naše osoblje daje maksimalni trud i obol. Ovo je još jedan poticaj za mlade kuhare da se jave i doprinesu radu naše bolnice", zaključio je Krešimir Dolić.
Na kraju, Ivan Pažanin, poznat splitski chef, također je pohvalio inicijativu i izrazio svoju podršku mladim kuharima. "Krasni ljudi su ovdje. Prava hrana i hvala svima koji svakodnevno daju sve od sebe kako bi naši pacijenti imali vrhunsku uslugu. Pozivam mlade kuhare, javite se i radite u KBC-u Split. Vidite kako je ovdje dobro i korisno", rekao je Ivan Pažanin.
Projekt "Food KBC Split" sigurno će imati dugoročne pozitivne učinke na kvalitetu prehrane bolesnika, ali i na zajednicu uopće, jer pokazuje kako zajedničkim naporima možemo napraviti razliku.






