U Hrvatskoj se, za razliku od Europe – na tržištu prodaje dosta živih goveda. Uzgajivačima je zato važan sustav klasifikacije goveđih trupova koji omogućuje uvid u uspješnost uzgoja te cijenu koju mogu postići. Sani Lukić bio je na testiranju kakvoće mesne pasmine iz pašnjačkoga sustava krava – tele, nedaleko od Krašića.

Višegodišnji trud, selekcija, izbor genetike, način ishrane, briga od teljenja do uzgoja. Sve se to na kraju ocjenjuje na liniji klanja i određuje i plaću za trud uzgajivača, piše HRT.

Stručnjaci Agronomskog fakulteta sve to provjeravali su na mesnoj pasmini salers.

– Jako afirmativna mesna pasmina koja ima i jako dobre dnevne priraste i dobar randman mesa, a isto tako ima i dobru kakvoću mesa. Što se tiče samog mesa odnosno evo i mesnih goveda, zapravo njihova prava vrijednost dolazi tek u trupu odnosno na tanjuru direktno kod potrošača – ističe prof.dr.sc. Ante Ivanković s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Uzgajivači su iscrpnim ocjenjivanjem od brojčanog do onog organoleptičkog, mogli saznati koliko se trud isplatio.

– Pet godina su trajale pripreme za ovaj događaj. Osobito intenzivno posljednje dvije godine. Dakle ono što smo mi očekivali na koncu se i dokazalo to na liniji klanja, tamo gdje je to najbitnije – ističe predsjednik udruge Salers Croatia Mirko Devčić.– Budući da je trend i Europi i u svijetu, a i naše je usmjerenje prema organskom ekološkom uzgoju, držimo da je tu prava prilika da iskoristimo ovu pasminu za uzgoj na pašnjacima – kaže pročelnik Odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije mr.sc. Josip Kraljiković.

Cilj je udruge povezati, uz međusobno povjerenje, proizvođače, prerađivače i trgovce.

– Stvarno vrhunski randman, to se teško dobiva, negdje randman je bio 64%, meso je lijepe kvalitete, lijepe boje tako da stvarno se ne može prigovoriti, a što se tiče kvalitete, u Hrvatskoj mi imamo dosta kvalitetne junadi tako da to nije preveliki problem i uvijek se nađe prostora za nešto novo pogotovo s pašnjaka i ako se zna da je to domaće – kaže vlasnik mesne industrije iz Krašića Milivoj Medven.

Cilj je iskoristiti potencijale mesnih pasmina u Hrvatskoj i potaknuti da lanci opskrbe budu što kraći jer sada najveći dio naše junadi završava u izvozu dok na domaćem tržištu imamo i previše uvoznog mesa.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime