Nakon postizanja odlične ocjene za transparentnost od strane Instituta za javne financije već drugu godinu zaredom, Grad Vrgorac postavlja letvicu transparentnosti na višu razinu.  Naime, od danas je dostupna aplikacija „Transparentno – Vrgorac“ gdje svi građani mogu pronaći sve ugovore, narudžbenice i sporazume koji su temelj za rashodovnu stranu proračuna Grada Vrgorca – odnosno, svima je dostupan svaki račun koji je plaćen javnim novcima.

Aplikaciju možete pronaći na ovom linku.

Aplikacija je jednostavna za korištenje te je omogućeno pretraživanje i sortiranje po nazivu, ključnoj riječi, datumima, izvođačima i iznosima. To je još jedan od niza digitalnih alata koje je Grad Vrgorac uveo zadnjih godina. Baza podataka trenutno sadrži cijelu 2020. do 1. rujna. Aplikacija će se svakodnevno ažurirati, a dva puta mjesečno će se kontrolirati ispravnost novih unosa koji će potom biti javno vidljivi.

Jedinstveni upravni odjel je rukovodio postavljanjem i izradom baze podataka, čiji je pročelnik Goran Ćulav iskazao zadovoljstvo brzinom i točnošću unesenih podataka od strane Odsjeka za financije, kad se uzme u obzir količina podataka, ogromna mogućnost pogreške u koracima, i sama činjenica da je to svima novo softversko sučelje.

„Drago mi je da je ovaj sustav konačno zaživio. Na ovom radnom mjestu vidim da je najviše insinuacija na način trošenja novaca – što se naručuje, od koga se naručuje, po kojoj cijeni… Ovo je idealan sustav da svatko tko želi znati gdje Grad troši novce, može odmah i saznati. Uvijek će biti onih kojima se priča samo da se priča, i oni će pričati i dalje – ali odsad priču može provjeriti onaj koji sluša“, kaže pročelnik JUO Goran Ćulav.

„U ovom mandatu je pokrenuto e-Savjetovanje, stroži pravilnici javne nabave, e-sjednice Gradskog vijeća, e-Proračun, digitalna kontrola radnog vremena, ocjenjivanje službenika, digitalizirali smo mnoge radne procese, uveli smo red i rad, smanjili broj gradskih službenika za 35% i sada ovom aplikacijom želimo građanima omogućiti uvid u trošenje njihovog novca. Ni tu ne namjeravamo stati, Gradska uprava je pilot projekt koji je pokazao da se može, a sada slijede sva gradska poduzeća, ustanove, sportski klubovi i korisnici koji će prema primjeru Gradske uprave također objavljivati ugovore i račune, te ćemo na taj način postići da naši sugrađani vide doslovno svaku utrošenu lipu. Uvijek trebamo težiti prema boljem, odgovornijem pristupu. Kada sam stupio na dužnost nismo imali internet bankarstvo, a danas je to sasvim druga priča“, kaže gradonačelnik Ante Pranić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime