Vlasnik i kapetan broda na kojem je zbog trovanja ugljičnim monoksidom jedna osoba preminula, a dvoje djece životno ugroženo, pušteni su da se brane sa slobode budući da nije bilo elemenata za određivanje pritvora, piše Vijesti.hr.

Vlasnik broda je, kako se doznaje od njegovog odvjetnika, u svojoj obrani rekao da se ne osjeća krivim. Izrazio je žaljenje zbog nemilog događaja te sućut obitelji preminulog Talijana. I sam je, kako je rekao njegov odvjetnik, pomagao unesrećenima.

”Spis još nije formiran, tako da moramo čekati rezultate istrage. Tada ćemo i pripremiti obranu. On je kratko iznio obranu. Pod šokom je, a činjenica je da je pružio pomoć djeci i skrenuo brod s kursa i da je učinio sve da posljedice budu manje”, kazao je za RTL Hrvoje Krišto, odvjetnik prvoosumnjičenog.

Istraga se dalje nastavlja. Očekuje se nalaz vještačenja te ispitivanje svjedoka.

”Nakon zaprimanja kaznene prijave protiv brodara i zapovjednika zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti mi smo ispitali osumnjičene. Tereti ih se da su unutar broda ugradili agregat koji je stvorio otrovne plinove zbog kojih je došlo do smrti i ozljede putnika. Pušteni su da se brane sa slobode jer nije bilo razloga za određivanje pritvora”, kazao je Marin Mardešić, zamjenik državnog općinskog odvjetnika.

Djeca su i dalje životno ugrožena

Dvoje djece, koja su hitno prebačena na Intenzivni odjel KBC-a Split zbog višestrukog zatajenja organa, danas su stabilnije.

”Djeca su danas stabilnije, ali su još na respiratoru. Dok god ih ne skinemo s respiratora, dok ne vidimo da mogu samostalno disati, ona su životno ugrožena”, rekla je za RTL prim. doc. dr. sc. Branka Polić, voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.