Ispred zgrade Doma zdravlja u Metkoviću održan je mirni prosvjed u organizaciji GI Mame i tate Metkovića i okolice. Okupilo se oko petstotinjak građana koji se ne mire s činjenicom da zbog jednog Pravilnika Dom zdravlja Metković ne može imati CRP analizator koji može uvelike pomoći u dijagnostici i možda spriječiti tragične slučajeve o kojima svjedočimo u posljednje vrijeme.

U ime Građanske inicijative govorila je Ivanka Taslak, majka šestoro djece, koja je obrazložila njihove zahtjeve. Traži se izmjena Pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama koja bi omogućila uporabu CRP analizatora u navedenim ambulanta te u Hitnim pomoćima. Zatim nabava tri CRP analizatora, dva za pedijatrijske ambulante Doma zdravlja Metković te jedan za Hitnu pomoć u Metkoviću.

– Krajnje je vrijeme da prestanemo šutjeti!, naglasila je gđa Taslak, nećemo stati dok se nešto ne promijeni nabolje u našem zdravstvenom sustavu.

Taslak je izjavila da je predstavnike GI Mame i tate Metkovića i okolice ministar Kujundžić pozvao na sastanak u Zagreb koji je zakazan za 27. prosinca, javlja LikeMetković.

Potom su građani iznosili vlastita iskustva i mišljenja o sustavu zdravstva iz kojih se može iščitati nezadovoljstvo postojećim stanjem. Čule su se i oštre kritike na račun odgovornih u Ministarstvu zdravstva i Vladi.

Prosvjed je prošao u dostojanstveno i bez izgreda, a nekolicina prosvjednika je na kraju zapalila svijeće pred ulazom u Hitnu medicinsku službu.

Među okupljenima su bili gradski vijećnici i gradonačelnik Dalibor Milan sa suradnicima.

Prosvjed je privukao veliku pažnju javnosti i medija te danas u Metkoviću sve veće medijske kuće u Hrvatskoj imale svoje novinarske ekipe.

Ministar: “Mislim da se ulicom i prosvjedima ne može ništa riješiti”

Tijekom srijede minsitar zdravstva Milan Kujundžić kazao je da je inspekcija Ministarstva zdravstva, koja istražuje okolnosti smrti dječaka u Metkoviću, završila svoje izvide, a pisano izvješće predat će kad bude gotov nalaz obdukcije.

Prosvjednicima u Metkoviću, koji su zbog dječakove smrti prosvjedovali od 15 sati, poručio je da je spreman s njima razgovarati nakon nalaza inspekcije, odnosno kada bude poznato što se događalo.

“Mislim da se ulicom i prosvjedima ne može ništa riješiti, no treba razumjeti ljude koji su ogorčeni smrću djeteta i strahom da će se to sutra dogoditi nekom njihovom – poručio je ministar iz Pakraca.

Odbio je komentirati neslužbene informacije kako je inspekcija navodno utvrdila da su liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći napravili propust jer nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog djeteta i uputili ga u bolnicu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime