Nakon četiri tjedna svakodnevnog rada konačno je završena vizualizacija 3D modela antičke Narone u Vidu, rezultat toga je 15 VR scena obrađenIh za programiranje aplikacije za Smartphone. Sada su u cijelosti izgrađeni interijeri za neke komponente 3D modela koje nisu pravljene za video animaciju modela, jer nije bilo potrebe za taj medij raditi i interijere u cjelosi, međutim , VR je drugačiji medij za koji je potrebno imati i interijer.

Autor 3D modeliranja i rendiranja je Stipan Ujdur iz Opuzena, stručni suradnik za 3D modeliranje i računalne programe je Ivan Popić, također iz Opuzena.

Kompletne VR scene su poslane u Zagreb u ‘‘Legame studio” kojega je vlasnik Milan Gostimir, on će sa svojim programerima i dizajnerima programirati aplikaciju za Smartphone.

Za vrijeme rada na VR scenama 3D modela Narone, obustavljeni su svi radovi na rekonstrukciji Dubrovnika prije velikoga potresa, prije 1667. Godine, sada će s radovi nastaviti na ovome projektu.

Nakon aplikacie Dioklecijanove palače na Googla play trgovini Dalmacija će biti zastupljena s još jednom aplikacijom rekonstrukcije antike, Narnom iz Vida. Ovo je link za aplikaciju Dioklecijanove palače na Googe play trgovini.

1. amfiteatar – borba gladijator

2.amfiteatar – konjske trke gladijatora,

3. amfiteatar u Naroni, kakav je mogao biti prema tadanjem broju stanovnika

4. Kazalište, glumci s maskama na pozornici

5. Kazalište s trbinama, u kazalištima su se organizirale i borbe ali manjeg inteziteta nego one u amfiteatrima.

6. Augustov hram, neki tvrde ja je posvećen božici Veneri

7. Car Augustus, rekonstrukcija u prirodnim bojama kakav je bio kada je bio tek napravljen. Istraživanjima u novije vrijeme se dokazuje da rimske skulpture nisu bile samo kamene, nego je taj kamen bio obojen da izgkeda kao originalni lik. Za grčku arhitekturu i skulpture je utvrđeno sa sigurnošću da su bili u bojama.

8. Curia, zgrada senata, u njoj su senatori zasjedali i raspravljali o temama iz civilnga života

9. Obala, prodaja robova, dovozili su ih galijama, i kopnom pa je u luci vršena kupo-prodaja.

10. Obala, promet u luci

11. Javno kupatilo, Postoje čvrsti dokazi da su se muškarci i žene kupali zajedno, potpuno goli.

Rimljani su tu pjevali, pričali, pili, raspravljali o raznim temama. Stari Rimljani nisu znali plivati pa je maksimalna dubina vode u bazenu za kupanje odraslih bila 1, 5 metar.

12. Javno kupatilo. Rimska kupatila sastojala su se od nekoliko prostorija: kupatila s toplom i hladnom vodom, prostorija s toplim zrakom, soba za vježbu, odjeljenja za masažu i prostorija za razgovor.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime