Splitska Konoba Fetivi ponovno je dobila i time je obnovila Michelinovu preporuku, oznaku Bib Gourmand koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.
Obnovljena preporuka puno znači vrijednoj splitskoj obitelji Piplović. Prije 13 godina su otvorili Konobu Fetivi koja se nalazi u splitskoj Ulici Tomića stine. Od prvog dana žele biti tradicionalni i prepoznatljivi i očito je da su već tada 'pogodili u sridu' jer je ovaj ugostiteljski objekt omiljena lokacija brojnim domaćim i stranim gostima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koja je tajna njihovog uspjeha kroz razgovor nam je otkrio vlasnik Duje Piplović.
Duje, koliko vam znači ovo dostignuće koje ste opet dobili?
Ovo nam dostignuće nam znači sve. Moj otac je kuhar cijeli život. Radio je u brojnim splitskim restoranima i ima velikog iskustva u tom poslu. No, on je uvijek imao jedan cilj - želio je imati svoj prostor i svoj ugostiteljski objekt.
I sve se nekako poklopilo, ja sam još studirao, završavao sam fakultet, a on je našao prostor i odlučio je ući u nove poslovne izazove. Tako da, evo, već 13 godina Konoba Fetivi radi punom parom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Znači otac je izuzetno ponosan što se može pohvaliti Michelinovom preporukom?
Meni je 35, a ocu je 75 godina i ovaj restoran je njegovo životno djelo, tako da i ovo ponovljeno postignuće kod nas u obitelji ima veliku težinu i cijela ova priča dobiva još veći smisao.
Možemo reći da od početka imamo istu priču, isti meni, gostima želimo dati ono najbolje. Trudimo se svakim danom biti bolji i inovativniji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Koja je tajna vašeg uspjeha, po čemu ste prepoznatljivi?
Mi ništa nismo novo izmislili, samo idemo malo težim putem.
To znači da puno vremena i energije ulažemo dok pripremamo jela i dok ista kupujemo. Namirnice je puno lakše kupovati kod velikih dobavljača, to mi ne radimo, mi živimo ovaj posao. Moj otac je svaki dan na pazaru i peškariji, on se cijeli dan bavi time. Pomno biramo svaku namirnicu, svaku pomu i limun, svaku ribu, sve želimo da bude kako treba.
Po tome smo možda prepoznatljivi i drugačiji. Mi smo mali restorančić, nemamo velika skladišta, tako da svaki dan radimo novu i pomno odabranu pripremu. To je teži put i mi smo toga svjesni, ali to je možda naša 'veličina' i kvaliteta.
Još uvijek živimo u korona vremenu, jeste li zadovoljni turističkom sezonom?
Zadovoljni smo turističkom sezonom, neću vas lagati, bili smo jako prestrašeni i to je normalno. No, mogu reći da smo vrlo zadovoljni kako je sve prošlo. Svaki dan smo strepili i bili smo u nedoumici, pratili smo vijesti. Jedino tako smo mogli znati što nam je činiti. Pratili smo što nam govori Stožer i toga smo se strogo držali.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jeste li veći dio godine bili zatvoreni zbog korona mjera?
Za goste vrata konobe su bila otvorena tek od 2. lipnja. Smatrani smo zatvorenim prostorom. To znači da smo pola godine bili zatvoreni. Inače, radimo cijelu godinu, samo tijekom siječnja svi odemo mjesec dana na kolektivni godišnji odmor. Mogu reći da su nas potpore spasile, zadržali smo cijeli svoj tim i mislim da je to u ovim vremenima veliki uspjeh za nas.
Uglavnom, bilo je puno nepoznanica, ali sve u svemu, mi smo vrlo zadovoljni ovogodišnjim rezultatima.
Već smo ušli u turističku post sezonu, osjećate li pad prometa?
Pa osjetimo blagi i lagani pad, ali to smo očekivali. Fakulteti su otvorili vrata za studente, škole za svoje učenike i uglavnom su završili godišnji odmori. No, već sada osjetimo da imamo malo 'kvalitetnije' goste nego što je to bio primjer u kolovozu.
Dolaze li fetivi u Fetivog?
Bez naših domaćih i stalnih gostiju ne bismo mogli raditi i preživljavati. Radimo cijelu godinu i ne bavimo se ugostiteljstvom samo tijekom ljeta. To nije ono što nas zadovoljava i smatramo da to nije pravi put za napredak.
Volimo ovaj posao, osobno sam veliki gurman, volim jesti i spremati kvalitetnu hranu. Osim toga, živimo u Marmontovoj i dnevni boravak mi gleda na splitsku Peškariju. Tu sam odgojen i svaki ribar me zna po imenu. Očito je bilo suđeno da sve tako poklopi. Michelin nam je došao i to je kruna našeg uspjeha. To je mom ocu nagrada za životnu djelo. Zadržati ovu nagradu četiri godine nam je veliki kompliment i motivacija.
Kako Michelin vama dodijeli nagradu, postoje li neki inspektori i kako to sve funkcionira?
Njihovi inspektori mogu bilo kad doći u vaš restoran, a da vi ni ne znate da je ta osoba inspektor. To može biti samac, obiteljski čovjek s djecom, to vi jednostavno ne znate, pojma nemate da je ta osoba neki inspektor. Tako da, ovo je veliko postignuće za nas i dokaz da prema svakom gostu pristupamo maksimalno susretljivo i nikad ne pravimo razlike. Gost nam je uvijek na prvom mjestu.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Planovi za budućnost, nastavljate li tamo gdje ste stali? Imate li nekih novih ideja?
Imamo neke nove ideje, ali za sada bih ih zadržao za sebe. Možda su malo revolucionarne. U svakom slučaju, ostat ćemo prepoznatljivi i zanimljivi svim našim gostima. Mi ne radimo na praćenju trendova, nego radimo na buđenju starih i zaboravljenih jela. Njegujemo tradiciju!
Veliki mi je kompliment kada mi zadovoljni gost kaže da je kod nas kušao nešto što nije probao više od 40 godina. To je za mene veliki uspjeh i to me čini ponosnim.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.




