Stobreč je malo mjesto smješteno na jugoistočnom dijelu grada Splita, a krase ga bogata povijest, stoljetni pomorski i poljoprivredni značaj. Od 3. stoljeća p.n.e. prepoznat je kao važno strateško mjesto za grčke kolonijaliste koji su mu dali ime Epetion. Tri stoljeća poslije nastanka Epetiona Rimljani su uspostavili svoju dominaciju nad čitavim područjem Jadrana. Značaj rimskog Epetiuma zasnivao se na dobroj luci, pomorskim vezama i poljoprivredi. Nekadašnje deltasto ušće rijeke Žrnovnice obilovalo je ribom i divljači, a pogodovalo je proizvodnji i branju soli.

Upravo je tok rijeke Žrnovnice korišten kao istočna granica Stobreča, a sa zapada to je nadvožnjak na Sirobuji pa sve do morske granice na jugu. Na povećem području danas živi preko četiri tisuće ljudi, a turizam i ugostiteljstvo su najraširenije gospodarske grane. Duž centra mjesta ima 15-ak kafića i 10-ak restorana, a kako nam sugovornici kroz šalu kažu, teško ćemo naći stanovnika Splita i okolice koji u posljednjih sedam dana nije popio kavu u Stobreču ili to planira napraviti kroz sljedeći tjedan.

U razgovoru nam se pridružio predsjednik mjesnog odbora Ivica Katić i nekoliko vijećnika, svi s adresama iz različitih dijelova ovog malog mjesta. Složni su u misli da je upravo Stobreč dragulj Jadrana, a turistički ‘boom’ ne uzimaju zdravo za gotovo.

– Stobreč je dragulj u svakom smislu. Sedamdesetih godina gradnjom Kampa započeo je naš turistički razvoj koji je usporen tijekom Domovinskog rata, ali se budi tamo od 2006. godine kada smo imali oko 40 tisuća noćenja, a sada smo na nekih 220 tisuća. To je povećanje za skoro šest puta u zadnjih 12 godina. Stobreč je perspektivno turističko mjesto, ali nemamo mjesta za povećanje kapaciteta. Važan je održivi razvoj, a ne da se grade megalomanski hoteli i nudi masovni smještaj. Razvijamo cjelogodišnju prepoznatljivost u suradnji s gradom Splitom, a zadnjih pet godina napravljena su značajna ulaganja na tom polju, naglasio je Katić.

Ivica Katić

Na to se nadovezao Duško Sičenica, potpredsjednik Mjesnog odbora koji se prisjetio vremena kada su volonteri ‘premjestili’ ulaz u Stobreč.

– Ulaz u Stobreč bio je petstotinjak metara prije. Za vrijeme rata krenula je inicijativa mještana volontera koji su u suradnji s kampom odlučili proširiti cestu i šetnicu. Tada je po projektu napravljena ovakva cesta kakvu sad vidite. Prije je to bilo sve zapušteno i devastirano, rekao je.“Turizam u sinergiji s povijesnom baštinom”

Da je Stobreč mjesto bogate povijesti dokazuju i ostaci gradskog bedema grčkog Epetiona na sjevernom dijelu stobrečkog poluotoka koje su arheolozi pronašli 70-ih godina, a vjeruje se da su prestankom opasnosti od napada tim materijalom kasnije građene obližnje kuće. Jedna od najvažnijih povijesnih znamenitosti su ostaci starokršćanske bazilike iz 5. stoljeća. Crkvica adaptirana na mjestu porušene bazilike u povijesnim izvorima spominje se pod imenom rimskog mučenika Laurencija (Lovrenco, Lovre), a danas je poznatija pod nazivom Gospa od Karmela.

Iako se Stobreč, kao i svi drugi gradovi uz obalu, okrenuo turizmu, čelnici mjesnog odbora vjeruju kako novi trendovi moraju biti u sinergiji s povijesnim obilježjima mjesta.

– Grci su prepoznali našu posebnost. Stobreč ima jedinstvenu konfiguraciju terena, a ljepota i povijesni značaj izdižu se iznad svega. Naše mjesto bilo je prepoznato prije Dioklecijanove palače i kroz cijelu povijest se pokazuje da su oni koji su ovdje boravili držali do značaja i važnosti pomorske luke, kulturnog, a i vjerskog središta, rekao nam je Vlado Tandara, vijećnik u mjesnom odboru.

– Jako nam je važno uređenje stobrečke rive. Dio je izgrađen 1939. godine po zanatu sa suhozidom od klesanog kamena, a 70-ih godina dio se nasipao i ljudi su sami napravili suhozid koji nije primjeren za mjesto koje ima toliko gostiju. U suradnji s Gradom Splitom, Županijom i Splitskom obalom proteklih smo godina ulagali u uređenje plaže u blizini škole, a nadamo se da bi projektom Žnjana mogli dobiti lungomare koji bi povezivao Marjan i Zapadnu obalu Splita sve do Stobreča pa i dalje preko Podstrane. Kroz projekt Eko agencije radit će se kanalizacijski kolektor pa ćemo tu urediti nekakvu prometnicu, a u Gradu smo zatražili da se napravi plaža i posadi zelenilo uz šetnicu i biciklističku stazu. Očekujemo da se to ostvari u sljedeće 3-4 godine, rekao nam je Katić.

Dino Knezović, Mira Gadžo, Vlado Tandara, Duško Sičenica

Stobreč osim plaža i mora ima bogatu sportsku i gastro ponudu. Ako ste ljubitelji rekreacije tu su nogometni, teniski i golf tereni, sportska lučica, kajak, veslanje i jahanje, a za gastro ponudu zaslužno je preko deset restorana koji su dobro poznati lokalcima, ali i njihovim gostima.

Roditelji iz okolice svoju djecu dovode u Stobreč na šetnju

Osnovna škola u Stobreču izgrađena je 1994. godine i pohađa ju oko 300 učenika. Mira Gadžo, gradska vijećnica, ali i roditelj, komentirala nam je stanje infrastrukture za djecu.

– Dosta roditelja zna svoju djecu dovesti u Stobreč kako bi se igrali na igralištu ili samo prošetali preko rive. Za djecu postoji trening taekwondoa i plesna škola. Iako ima prometa, sigurno je pustiti djecu da se igraju na ulici što po gradu teško možete napraviti. Grade se stambene zgrade, a stanove najviše kupuju obitelji s djecom. Iako su i naše mlađe uzraste ‘ponijela’ moderna vremena, sigurna sam da se više igraju vani nego njihovi vršnjaci po gradovima, zaključila je Gadžo.

Od glavnih projekata za mlade izdvajaju gradnju vanjskog igrališta te školske dvorane koja bi se trebala napraviti uz pomoć grada Splita, ali i gradnju nogostupa koji povezuje školu na periferiji s centrom mjesta.

Mjesto okupljanja za brojne udruge

– Stobreč se kreće dobrim i pozitivnim pravcem. Mjesto je u blizini grada, a opet tako daleko. To ima svoje pozitivne i negativne strane. Jedna od negativnih je to što često baš zbog te blizine kada postoji interes za neke izvanškolske aktivnosti kažemo “to postoji u Splitu”. Važno je napomenuti da u mjestu djeluju brojne udruge kao što su Naš Stobreč, udruga branitelja, pomorsko-športsko ribolovno društvo, NK Primorac, golf klub, ali i streljački klub. Zanimljivo je da i jedan dio konjičke udruge Dalmacija Equino pripada Stobreču što nam također obogaćuje rekreativnu, ali i turističku ponudu mjesta, rekao je vijećnik Dino Knezović, inače ‘fetivi’ Stobrečanin.

Predsjednik Mjesnog odbora nije krio činjenicu da se još toga može napraviti u Stobreču, ali vjeruje da se proteklih godina uradilo dosta toga da se olakša život mještanima, ali i zadovolji potražnja novih posjetitelja.

– Uredili smo plaže, parkove i dio cestovne infrastrukture na kojoj su nastajali problemi. Proces je dugotrajan, ali vjerujemo da će se dosta toga realizirati kroz sljedećih nekoliko godina. Tu na prvo mjesto stavljamo novu dvoranu za naše osnovnoškolce. Što se tiče turista njihove recenzije su pozitivne, a priznanje ljepoti i ponudi našeg mjesta najviše daju oni koji se odluče vratiti u naš mali ”dragulj na Jadranu”, zaključio je Ivica Katić, predsjednik MO Stobreč.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

4 KOMENTARI

  1. A šta je s premještanjem pošte iz Cetinske ulice?Ko je tako pametan uopće dozvolia da pošta bude usred nekoć mirne ulice?Dođite novinari i snimite reportažu u Cetinskoj ulici radnim danom recimo od 8:30 pa nadalje pa ćete vidit biser Jadrana. Buka, hrpa automobila, kombiji Hp-a, ulica blokirana… Ma kolaps…
    Bitno da se na rivi naplaćuje parking, uzeli ste ljudima i ono malo parkinga i ka sve je lipo na površini a ispod groblje..

  2. Svaka cast, koja ekipa se skupila! Fali vam pop samo! Nasuli ste komad plaze, a dali parking gradu Splitu da bih oni mogli uzivati Stobrecko! Sramite se. Di se okrenes ilegalna odlagalista otpada…Plaze se ciste, ali ne ciste, redikuli ih ciste….ma uzas! U djecje igraliste(park) zadnji put se ulozilo prije 12 godina, od tada 0 kuna. A, Gosp. Katic je kraj svoje kuce napravija puste parkinge za apartmane koje posjeduje, a cilo misto ima problem s tim. Gledate samo svoje interese kao i svi vasi predhodnici. A gospodin sta je reka da je fetivi vise je Imocanin nego fetivi!
    ps. kad ste toliko vridni staviti lezeci policajac na autobusnu stanicu, centar miste

  3. Koji su ovo, nikad ih nema gori u prostorijama, a skupili se kad se triba slikat, a kad triba radit nigdi ih.
    I ne šaljite nam prometne redare među kuće da nan pišu kazne za parking, sram vas bilo.

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime