Ono što će se ove nedjelje, 16-og kolovoza dogoditi na Inglezovom mostu, zasigurno je važan dan, događaj, koji će – bez obzira na ishod, biti zabilježen kao povijesni. Naime, u luškoj noći kad  polako „umire“ kalendarsko ljeto, predstavit će se u proljetnim bojama, novi, obnovljen i u svježem ruhu –  proslavljeni Big band Vela Luka…

U tom  malom-velikom korčulanskom mjestu, već niz desetljeća djelovalo je nešto,  što se po formatu i po svim glazbenim pravilima naziva Big band. I to ne bilo kakav! Big bandove ili velike plesne orkestre u pravilu imaju samo veliki gradovi. U takvim orkestrima sviraju profesionalni, mahom akademski glazbenici. Karakteristika ovog veloluškog , glazbeni je amaterizam u onom najboljem smislu te riječi.

U nedavnom nadahnutom predavanju Cvita Markova, koji je govorio o razvoju plesne glazbe u Veloj Luci, povodima  oživljavanja i ponovnog formiranje (big banda) proizašlog  iz čvrstih temelja u prošlosti, istaknuo je podatak da u prosperitetnim 70-ih godinama prošlog stoljeća, u kojima je cvao glazbeni amaterizam, nije bilo ni jedne kuće u mjestu u kojoj se netko nije bavio glazbom.

Glazbena baština za divljenje! O kakvim se glazbenim dometima radi, svjedoči podatak da je još 1984. godine Big band Vela Luka nastupio u Lisinskom, i tom prigodom nastupila je čuvena klapa Ošjak te Oliver DragojevićMeri Šeparović i Jasna Zlokić. I tako još dva  puta u zagrebačkom i hrvatskom hramu kulture!

Kad govorimo o veloluškom Big bandu valja spomenuti i Miloša Tasovca, glazbenog teoretičara i aranžera, koji je na samim počecima davao stručnu poduku i znatno doprinio u ondašnjem vremenu, oplemenjivanju glazbene scene Vela Luke. Nakon prekida rada Big banda s početka 2000-ih, Lučani, a i sav glazbeni svijet, očekuju ovonedjeljni koncert i nastup mlađih snaga, koje će voditi prof. Damir Vlašić, a kao gosti nastupit će s par samostalnih točaka; Meri Anastasov (violina), Marija Žanetić (violina) i Lucija Marinović (viola), inače članice orkestra, a malo će uskočiti na klaviru i maestro Vlašić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime