U sklopu Solinskog kulturnog ljeta sinoć je upriličena tradicionalna folklorna manifestacija “Večer Zagore u Solinu” koja se održala u solinskoj živopisnoj Gradini.

Sudjelovali su KUD Srce Zagore, Ž.V.S. Oštrokondže, KUD Dinara – Kijevo, KUD Komoštre iz Ogorja, KUD Lipa-Sinac iz Gospića, KUD Hrvatsko srce- Žabno iz Siska, MPS Župa Kljaci, KHUD fra Petar Bakula iz Posušja, KUU Miljevci, HKUD Lindžo iz Neuma, KUD Promina iz Oklaja i Dream team babe iz Ljubuškoga.

Svi sudionici prije folklorne manifestacije prošetali su se središtem grada Solina Zvonimirovom ulicom u svečanom mimohodu do same Gradine. Tijekom večeri mogli su se čuti brojni tradicionalni napjevi Dalmatinske zagore od ojkavica, treskavica, rera do ganga, a mladi su mogli vidjeti stare običaje, kočije, nošnje…

Organizator manifestacije je KUD Srce Zagore uz pokroviteljstvo Grada Solina i misao vodilju „Oj Dalmacijo srce najmilije,u tebi me zlatno srce grije …“

– S velikim zadovoljstvom sam sinoć otvorio tradicionalnu folklornu manifestaciju “Večer Zagore” u solinskoj Gradini jer tradicije treba čuvati i održavati, a pogotovo te vrijednosti i običaje prenositi na mlade.

Uz poruku „Oj Dalmacijo srce najmilije,u tebi me zlatno srce grije …“. bilo je tu gange, rere, ojkavica, treskavica a titulu Mis narodne nošnje ponijela je Marija Batinjan iz Siska.

Uživali smo i mi, domaći, i turisti. Čestitam i zahvaljujem organizatorima iz KUD-a Srce Zagore te svim sudionicima Ž.V.S. Oštrokondže, KUD Dinara – Kijevo, KUD Komoštre iz Ogorja, KUD Lipa-Sinac iz Gospića, KUD Hrvatsko srce- Žabno iz Siska, MPS Župa Kljaci, KHUD fra Petar Bakula iz POsušja, KUU Miljevci, HKUD Lindžo iz Neuma, KUD Promina iz Oklaja te Dream team babe iz Ljubuškoga. Nek nam je što više ovakvih događaja, valja držati do svoje povijesti, običaja i kulture – poručio je solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević nakon manifestacije.

Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji.