Dr. Jakov Mihanović: Na zadarskoj Kirurgiji svakodnevno učimo i unaprjeđujemo stvari

U moru crnih vijesti iz zdravstva koje ovih dana zapljuskuju javnost, podvig zadarskog kirurga dr. Jakova Mihanovića prošao je ispod radara.

Krajem prošlog mjeseca, dr. Mihanović je na vrlo neobičan način spasio još jedan život. O tom njegovom podvigu malo se znalo i unutar liječničkih krugova. Što se zapravo dogodilo tog 29. studenog 2018. ispričao je za Zadarski list sam dr. Mihanović.

– Upravo smo završili jednu operaciju i sjeo sam se malo odmoriti. Uzeo sam novine i pročitao o korupcijskoj aferi splitskog kardiokirurga. Isti čovjek ostao mi je u sjećanju s moje specijalizacije u KBC-u Split. Riječ je o kirurgu s najboljim vještinama koje sam kao specijalizant vidio. Bez sumnje se radilo o vrhunskom liječniku pa me vijest iznenadila i rastužila. Iz te rezignacije ispravio me je naš dežurni mobitel. Kolega dr. Emilijo Dijan je najavio je kako vozilo Hitne medicinske pomoći dovozi pacijenta koji ima zabijen nož u prsni koš i srce, rekao je na početku našeg razgovora dr. Mihanović.

Dobra priprema ekipe Hitne

Ovaj kirurg je u tom trenutku bio dežuran u Hitnom prijemu zadarske Opće bolnice. Odmah je uslijedilo žurno ekipiranje kirurškog tima. Pozvana je i dežurna anesteziološka služba, ali i instrumentarke jer se odmah znalo da se radi o izuzetno hitnom stanju. Tako ekipirani, liječnici su dočekali vozilo Hitne pomoći.

– Tu moram pohvaliti ekipu Hitne pomoći koja je odgovarajuće reagirala i na vrijeme dovela pacijenta u bolnicu. Rekli su nam da je još prije nekoliko minuta disao, ali kad je stigao do nas, pacijent nije pokazivao niti jedan znak života. Scena je zaista bila dramatična. Stojimo nad razodjevenim pacijentom koji ima zaboden nož u srce. Kako nije bilo ni tlaka ni pulsa, pristupilo se mjerama oživljavanja. Znali smo da umire pred našim očima i da je izgubljen ako ga hitno ne operiramo – nastavio je dr. Mihanović.

Nije bilo vremena za prebacivanje do operacijske sale, zahvat se morao izvršiti odmah, u Hitnom prijemu jer je prijetilo odumiranje mozga i ostalih organa. Takav zahvat još nikad nije napravljen u Hitnom prijemu pa je sve ličilo na očajničku borbu za život pacijenta. Istina, slični zahvati su rađeni u zadarskoj bolnici, ali od vremena Domovinkog rata isključivo se to odvijalo u operacijskoj dvorani. Dr. Mihanović je velikim škarama otvorio prsni koš i onda je počela drama.

“Ratni uvjeti”

– Uvjeti su bili sasvim drukčiji, od opreme, preko sterilnosti do rasvjete. Prsni koš je praktično otvoren u ambulanti te smo uspjeli zakrpati probodeno srce. Nismo imali vremena prenijeti opremu kojom se inače rade takvi zahvati pa smo se morali poslužiti onim što smo u tom trenutku imali u ambulanti. No kad smo zakrpali srce, došlo je do drastičnog oporavka pacijentovog stanja. Čini mi se da je cijeli zahvat trajao 5-10 minuta, sve dok nismo uspjeli iskontrolirati krvarenje. U tom trenutku čovjek pomalo izgubi pojam o vremenu, a uslijed navale adrenalina, pomalo i izgubi detalje svega onog što je napravio, govori zadarski kirurg koji je istaknuo da je ovaj podvig zapravo rezultat timskog rada cijelog medicinskog tima.

Kad je anesteziolog rekao da se pojavio puls i da pacijent ima mjerljivi tlak, svima u ambulanti je laknuo nakon uspješne operacije koja je provedena gotovo u ratnim uvjetima. Nakon što je došla i transfuzija krvi, pacijent je prebačen u operacijsku dvoranu gdje su se provjeravale sve moguće ozljede. Zatvoren mu je prsni koš, stavljeni su mu drenovi, ali u tom se trenutku kirurzi najviše boje infekcije, napose zbog “ratnih” uvjeta u kojima je spašen još jedan život. Je li to je i razlog zašto se podvig zadarskog kirurga nije čuo u javnosti. Jesu li u zadarskoj bolnici “zataškali” ovaj slučaj na tragu svih tih redaka crne kronike koji se u posljednje vrijeme tiču zdravstva. Neki od liječnika s kojima smo kontaktirali kazali su nam da i pozitivna priča iz zadarskog Hitnog prijem, ne može prebrisati tamnu medijsku percepciju o korupciji i nemaru u zdravstvu. Uostalom, reći će mnogi zadarski liječnici, spašavanje ljudskih života njihov je posao.

Izvrsna zadarska Kirurgija

– Kao liječnik, prvi sam kritičan o tom događaju. Svjestan sam uvjeta zahvata u koje smo se upustili. No kad to stavite na vagu koja na jednoj strani pokazuje život, a na drugoj njegov prestanak, mi nismo imali što izgubiti. Stoga ne vjerujem da je bilo tendencija da se zataška cijeli slučaj. O svemu tome smo raspravljali na našem kirurškom kolegiju. Dobili smo podršku naših kolega koja nam jako puno znači. Dapače, svi koji su mi se obratili rekli su da je napravljena velika stvar za tog pacijenta. Moram istaknuti da mi svakodnevno učimo i unaprjeđujemo stvari. Napose to činimo u organizaciji. Tako smo nakon ovog zahvata odlučili izmjestiti dio instrumentarija s Kirurškog odjela u Hitni prijem sve kako bi u sličnoj situaciji bili bolje opremljeni, rekao je na kraju razgovora zadarski kirurg dr. Jakov Mihanović.

I nakon ovog podviga, zadarska kirurgija je potvrdila da je vodeća u regiji. Sinergija je to starijih i iskusnijih liječnika te jednog novog naraštaja mladih kirurga, željnih napredovanja i učenja. Zanimljivo je da unatoč financijskim problemima koji prate hrvatsko zdravstvo, zadarska kirurgija dobro prati nove tehnologije u medicini. Dr. Mihanović i njegovi kolege sve više postaju sinonim brzog učenja i usavršavanja novih znanja i to bez pohađanja međunarodnih kongresa i usavršavanja, za koje nema novca. Zadnjih godina uveden je niz novih minimalno invazivnih operacija koje pacijentima pružaju brži oporavak i to na različitim kirurškim poljima, npr. laparoskopske operacije preponske kile, želučane (hijatalne) kile, karcinomi debelog crijeva, videotorakoskopske operacije karcinoma pluća, nove tehnike operacije prijeloma, artroskopije koljena itd. To je samo dio u nizu vještina koje zadarski liječnici gotovo svakodnevno usvajaju i primjenjuju, ali o tome stranice medija malo govore.

Liječnička ekipa koja je sudjelovala u spašavanju pacijenta:

Kirurzi; dr. Davor Padelin, dr. Emilio Dijan, dr. Jakov Mihanović

Anesteziolozi: dr. Biljana Benček, dr. Kristina Zrilić, dr. Nataša Lojpur

Anesteziološke sestre: Marina Marić i Danica Begonja

Instrumentari: sestra Danijela Mikšić i Marin Dević

OHBP tim: dr. Sandra Tomić, medicinski tehničar Ljubo Pavić, sestre Meri Bukvić i Sanja Končurat2 KOMENTARI

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime