Zato je Komisija donijela rezoluciju kojom se od srpnja ove godine ide na standardni punjač. Početkom ove godine napravljena je i studija koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza, pišu Vijesti.hr.

Šuma punjača uskoro odlazi u smeće. Europski je parlament izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobitele i male elektroničke uređaje.

– Naravno da je praktičnije, ne moram ih imati sto i to je to, slažem se – rekao je Marko Biloglav iz Zadra.

– Ja sam korisnik Appleovih proizvoda tako da nikad ne mogu naći nigdje niti jedan punjač tako da sam ja definitivno za tu soluciju – kazala je Nikolina Segarić iz Zadra.

Spas baterije u posljednji trenutak ne može se uvijek naći u tuđem, posuđenom punjaču.

– Ima toliko vrsta tih USB priključaka i raznoraznih konektora tako da je to u biti sve bespotrebno. Sve se to može napraviti i da bude univerzalno, kompatibilno i da bude na kraju krajeva jednostavno, a i povoljno – rekao je Gjon Serreyi iz Zadra.– Trenutačno na tržištu postoje tri vrste punjača – jedan za Apple i dva za androide: mikro USB standardni i mikro USB tip C – rekao je serviser mobitela Marin Pejdo.

Jedinstveni punjač smanjio bi i nepotrebno zagađenje okoliša. Svake se godine u okoliš odloži 51.000 tona punjača, a potrošačima je novi mobitel zbog novog punjača skuplji za 300 kuna.

– Proizvođačima naravno ne odgovara ovakva odluka budući da su oni zarađivali velike novce; kao dokaz tome možemo reći da je Komisija dala uputu proizvođačima još prije nekoliko godina da se oni pokušaju dogovoriti među sobom i ništa se nije dogodilo – rekla je europarlamentarna zastupnica Biljana Borzan (SDP).

Za neposlušne proizvođače tek će trebati odrediti sankcije.


1 KOMENTAR

  1. Ovako izgleda članak kada ga napravi neuki novinar… Normalno je da se ide u standardizaciju i da će se svi proizvođači prisiliti koristiti novi konektor (USB je evoluirao, tehnika proizvodnje napredovala, sada je moguć tip C). Ni sve utičnice za el. energiju nisu bile iste.

Comments are closed.