UDARI VJETRA DO 340 KM/H! U sjeni uragana Florence: Pogledajte kako izgleda Mangkhut, supertajfun pete kategorije

Peta kategorija je najviši stupanj jakosti tropskih sustava prema brzini vjetra, a proglašava se kad stalna brzina vjetrova premaši 251 km/h

Pomalo u medijskoj sjeni uragana Florence koji se približava jugoistočnoj obali SAD-a, jača oluja na zapadnom Pacifiku prijeti sjeveru Filipina, Tajvanu te južnim dijelovima Kine. Riječ je o tajfunu (naziv za uragan na zapadnom Pacifiku) Mangkhut koji je u srijedu postao supertajfun pete kategorije jakosti.


Prema posljednjem izvješću Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna prosječna brzina stalnih vjetrova oko središta supertajfuna iznosi 281 km/h, a najjači udari vjetra dosežu 340 km/h. Za razliku od uragana na Atlantiku, pacifičke tajfune ne istražuju zrakoplovi, pa nema direktnih mjerenja brzine vjetra i tlaka, već se vrše satelitske procjene vjetra i tlaka. Tlak zraka u središtu Mangkhuta se procjenjuje na 905 mbara. Za usporedbu tlak u središtu uragana Florence (četvrtak 18:00 UTC) je 948 mb, a prosječna brzina najjačih vjetrova je 205 km/h, javlja Crometeo.

Podsjetimo da je peta kategorija najviši stupanj jakosti tropskih sustava prema brzini vjetra, a proglašava se kad stalna brzina vjetrova premaši 251 km/h. Mangkhut se približava sjeveru Filipina, te bi prema prognozama tijekom subote trebao pogoditi krajnji sjever najvećeg filipinskog otoka Luzona, i dalje kao supertajfun na granici četvrte i pete kategorije s vjetrovima prosječne brzine 251 km/h.

Nakon Filipina tajfun će se uputiti prema obalama južne Kine, a očekuje se da će pogoditi gusto naseljeno područje južnije od Hong Konga. Tada bi Mangkhut oslabio na drugu kategoriju jakosti, a to znači da prosječna brzina najjačih vjetrova ne bi prelazila 177 km/h. I dalje će to biti vrlo opasna oluja koja osim razornih vjetrova donosi poplave i velike količine kiše.

Mangkhut je međunarodno ime tajfuna, a riječ je o tajlandskom nazivu za vrstu ljekovitog tropskog voća (mangostin). Filipinska meteorološka agencija za tajfune i tropske oluje koji pogađaju Filipine koristi poseban popis imena. Tajfun se na Filipina prati pod imenom Ompon.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime