22:10 – Grmljavinsko nevrijeme premjestilo se kasno navečer nad južnu Dalmaciju. Obilni pljuskovi prvi su zahvatili dijelove vrgoračkog područja i dolinu Neretve, a onda i Mljet i Pelješac. Iza 22 sata nevrijeme se nalazi nekoliko desetaka kilometara zapadno od Dubrovnika.

Satelitska snimka i procjena oborine u 22:10 (Vrijeme / radar)

22:05 – Dugi Otok je apsolutni rekorder dana kada je u pitanju količina oborina koja je pala tijekom utorka. Tamo je do 22 sata palo 56 litara kiše po kvadratnom metru. Srpanj je na cijelom Jadranu najsušniji mjesec u godini, i spomenuta količina oborina predstavlja dvostruku prosječnu količinu oborina za aktualni mjesec. U Vinaliću kraj Vrlike je palo 45 litara, a slijede Hrvace 32, Dugopolje 30, Zadvarje 29, Dinara i Mala Paklenica 26, Zlarin i Murter 25 itd.

20:23 – U Hrvacama su pale 23 litre kiše po kvadratnom metru

20:15 – Nevrijeme je zahvatilo područje od Knina do Dinare. Donosimo snimku izrazito obilnog pljuska na Dinari, snimljenog na planinarskom skloništu Pume


20:01  – Prve munje iznad Kaštela.

20:00 – HAKOM je na svojim društvenim mrežama upozorio građane da u slučaju grmljavine isključe sve kabele.

19:51 – Mamatusi iznad Sinja. (Foto: Nikica Ugrin RadaR)

19:45 – Posljednja dnevna satelitska snimka danas otkriva vrlo snažan i prostran olujan sustav u Jadranu (Eumetsat)

19:36 – Olovno nebo iznad Duilova u Splitu

Foto: Žana Hrkač

19:33 – Nad Dalmacijom se počinju stvarati mamatus oblaci, indikatori vrlo nestabilne atmosfere

PRVO OBJAVLJENO:

Najavljeno pogoršanje vremena je počelo. Dolaskom nestabilne zračne mase u kasnim popodnevnim satima u mnogim dijelovima Jadrana se jače naoblačilo. Već je ranije bilo mjestimičnih pljuskova i grmljavine, primjerice u sjevernom dijelu Cetinske krajine gdje je olujni vjetar rušio stabla na prometnice. Ipak, radilo se o izoliranim grmljavinskim oblacima.

Iza 19 sati nad srednjim Jadranom došlo je do daljnje destabilizacije atmosfere pa se stvorila golema linija nestabilnosti od Italije sve do srednjeg Jadrana. Iza 10 sati jaki grmljavinski oblaci nalazili su se nad otvorenim morem nekoliko desetaka kilometara jugozapadno od Rogoznice, a prve munje već se mogu vidjeti na krajnjem zapadu splitskog akvatorija.

Sustav Blitzortung u 120 minuta detektirao je više od 25 tisuća električnih pražnjenja iz oblaka! Dalmacija nema meteorološki radar što je već opjevana sramota, no specijalizirane satelitske snimke procjenjuju da je nad srednjim Jadranom nastao niz superćelijskih oblaka ispod kojih vrlo vjerojatno ima i tuče.

S padom večeri očekuje se daljnja destabilizacija atmosfere pa se lokalno u noći s utorka na srijedu očekuju kiša, pljuskovi i grmljavina, a lokalno i izraženo grmljavinsko nevrijeme. Na to je narančastim stupnjem upozorenja upozorio DHMZ unutar sustava MeteoAlarm, a za srijedu je narančasto upozorenje još opsežnije jer osim na mogućnost nevremena glasi i na buru te obilne oborine.

Nevrijeme UŽIVO možete pratiti na našem portalu.

Detektirane munje u 19:15 (bijelo najnovije)


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime