Rijetko kome uspije na jednom mjestu okupiti najveća imena zaštite kulturne baštine, a upravo su to uspjeli jučer na Klisu tribinom Povijesni grad Klis- prošlost u budućnosti. Na tribini pod vodstvom moderatorice Hloverke Novak Srzić, o bogatoj povijesti Klisa, ali i perspektivnoj budućnosti govorio je načelnik domaćin, Jakov Vetma, a posebni gosti bili su Luka Brčić, zamjenik župana, dr. Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, dr. Ivo Babić, povjesničar umjetnosti, te dr. Slobodan Prosperov Novak, povjesničar književnosti. Načelnik je govorio o potrebi da sadašnja Općina postane Grad Klis.

– Procedura je duga, dobili smo podršku Županijske skupštine i sve je upućeno državnim tijelima. Nama se ne žuri, jer do tada razvijamo našu općinu u svim smjerovima: turizam, kultura, a možemo se pohvaliti i da smo jedna od rijetkih sredina u kojoj je natalitet veći od mortaliteta – kazao je načelnik.

Podršku Splitsko-dalmatinske županije imat će i nadalje kazao je zamjenik župana Luka Brčić:

– Pomagali smo do sada, a to ćemo činiti i nadalje, potporama u poljoprivredi , pomoći mladim obiteljima – najavio je dožupan Brčić navodeći kako je upravo na Kliškoj tvrđavi uređen Rezidencijalni centar Splitsko dalmatinske županije.

O Klisu kao mjestu bogate povijesti govorio je dr Slobodan Prosperov Novak:

– Klis je blizu toga da postane Platonov imaginaran grad od 5040 stanovnika, no ne bi bilo dobro da se njegov razvoj razvija tek na činjenici poznate serije ‘Game of thrones’ jer Klis ima i svoju bogatu povijest. Na brojne vrijednosti ukazao je dr. Radoslav Bužančić koji kao konzervator sudjeluje u obnovi Kliške tvrđave, a pronašao je i fragmente natpisa na crkvi sv Vida u Klisu o kraljici Domaslovi koji datiraju iz 10. stoljeća.

– Klis je bio srediste ovoga područja pod nazivom Kliška županija – naglasio je Bužančić. Dr. Ivo Babić je govorio o važnosti njihove težnje da postanu grad.

– Klis zapravo i jest grad, jer ima svoju prepoznatljivu utvrdu, a i ovo mjesto je oduvijek bilo strateški važno brojnim osvajačima. – kazao je dr Babić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime