Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je pobjednike izbora za kalendar za 2020. godinu. Među dobitnicima našle su se čak 3 hrvatske fotografije, od njih 14 sveukupno. Od toga su dvije snimljene na području Dalmacije. Time su najviše pobjeda odnijeli hrvatski fotografi. Inače, za završni ulazak u kalendar natjecalo se desetak hrvatskih fotografa, od čega su većina članovi Crometeo tima.

U kalendaru koji će biti dostupan na svim kontinentima naći će se i fotografije “Gone with the Bura” fotografa Aleksandra Gospića koja je snimljena u Ražancu, “Two Rainbows” Miroslave Novak, fotografirana u općini Pribislavec u Međimurju, i “Sunset Lenticular Clouds” Danijela Palčića, snimljena na Pagu.

“Gone with the Bura”, Aleksandar Gospić

Četrnaest dobitničkih fotografija izabrano je iz izbora od ukupno 75 fotografija, a odabir se bazirao na glasovima birača i posebnom sudu meteorologa i fotografa koji su pri odlučivanju promišljali i o geografskoj zastupljenosti fotografija te meteorološkoj zanimljivosti i relevantnosti tematike “Svjetskog meteorološkog dana 2020. godine: Klima i voda”.

“Sunset Lenticular Clouds”, Danijel Palčić

Zanimljivo je napomenuti kako su se i među prošlogodišnjim pobjednicima, kao i u samom kalendaru, našla četiri hrvatska fotografa.

U svakom slučaju radi se o odličnoj promociji Hrvatske kroz kalendar koji će se gledati diljem svijeta.

“Two Rainbows”, Foto: Miroslava Novak