TROJEDINSTVO U GLAZBI “Ako poslušate kako ljubav postaje poezija, to vam je najbolji način da u miru sačekate Božić”

"...puno mi fali Biskup i još neki kojih nema. I da nije bilo onog snimača u džepu ne bi zabilježija važne stvari o kojima je profa govorija"


U ovo vrijeme bespotrebnog trošenja, iluminacije, glazbe u kojoj nema glazbe, ako pogledate i poslušate kako ljubav postaje poezija, to vam je najbolji način da u miru sačekate Božić.


Sretnem ja jednog likara, jednog kojega znam iz osnovne škole: On onako lipo obučen u odijelu pita me da di sam, da kako sam i tako, ona standardna pitanja. A pitam i ja njega di ide, kako je, a on kaže da ide doma, da je cilu noć bija na dežurstvu i da je umoran ko pas!

– Ideš doma sa stetoskopom?

– Ma kakvim stetoskopom. Dosta mi je stetoskopa. Iden se lipo odmorit, vidit dicu i ženu. A zašto pitaš za stetoskop?

– Pitam jer ti je oko vrata!

– Ajme, sad mi nemoj reć da sam seljačina. Profesionalna deformacija!

A toga ima u svim profesijama. Evo recimo fotoreporter. Ide sa ženom u šetnju, a oko vrata mu visi foto aparat. Ili novinar, nigdi bez notesa i kemijske, a radijski bez snimača. I tako ja, bilo je baš predbožićno vrime, preko Pazara, Pjace, zadarskom, kad na vratima Ribarnice vidim meni drago lice profa Josip Biskupović.

Ne, on nije nosija stetoskop već plastičnu kesu sa ribom. Valjda?

I tako pitam ja njega šta on misli o ovim deformacijama u glazbi. A on kaže:

E svaka mu čast, lipo, stručno i jednostavno je to objasnija to izgubljeno trojedinstvo u glazbi. I svaka mu je na mistu. I puno mi fali Biskup i još neki kojih nema. I da nije bilo onog snimača u džepu ne bi zabilježija važne stvari o kojima je profa govorija.

I baš ovih dana gledam jedan spot. Glazbeni! spot u kojemu je sve ono o čemu je priča Biskupović, bez urođeništva, bez novca, bez svjetla kao glazbene „osnove“, jednu prelipu talijansku pjesmu, onakvu kakvu samo Talijani znaju napravit. I nisam pobornik, nisam jedan od onih koji glazbu gledaju. Glazba se mora slušati. Ali u ovom spotu lišenom urođeništva sve se stopilo u ono trojedinstvo o kojem mi je govorio Biskup. Pa i slika!
I baš mi se čini da u ovo vrijeme bespotrebnog trošenja, iluminacije, glazbe u kojoj nema glazbe, ako pogledate i poslušate kako ljubav postaje poezija, to vam je najbolji način da u miru sačekate Božić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime