Aktivistice nevladine proturatne organizacije Žene u crnom danas u 17 sati održale su u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu performans pod imenom “Vukovar – ubijanje jednog grada” kako bi podsjetile na 27. godišnjicu užasna stradanja tog grada, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Žene u crnom ispisale su na podu sa soli “Vukovar” te zapalile sveće. Osim toga razvile su velike transparente s natpisima “Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru” i “Odgovornost”.

Na jednom manjem transparentu pisalo je “Vukovar (1991-2018), JNA je držala pod opsadom Vukovar 87 dana, ubijeno je oko 25.000, a nesrpsko stanovništvo je proterano”.

Uz to na tom transparentu pisalo je i da je “Na Ovčari ubijeno više od 200 bolesnih i ranjenih zarobljenika iz vukovarske bolnice, u urbicidu je razoren skoro čitav grad”, te da je “kroz logore u Srbiji (Aleksinac, Begejci, Beograd, Niš, Sremska Mitrovice, Stajićevo) prošlo više tisuća zarobljenih i zarobljenica”.

Jedan od najvećih zločin na prostoru bivše Jugoslavije

Staša Zajović, koordinatorica Žena u crnom, pritom je rekla da je u Vukovaru počinjen jedan od najvećih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, a da je “rušenje i ubijanje Vukovara postalo simbol za barbarsko rušenje gradova”.

Prema njezinim riječima o zločinima u Vukovaru ne piše u udžbenicima te da “osuđeni ratni zločinci poput Veselina Šljivančanina moralni i politički autoriteti sponzorisani od države” i “vrše reviziju sudski utvrđenih činjenica u Hagu i reviziju povijesnih događaja”, piše Radio Slobodna Evropa.

Kontinuitet nekažnjavanja u Srbiji

“To jako vrijeđa i ponižava žrtve i zapravo pokazuje kontinuitet nekažnjivosti u Srbiji koji se očituje i u činjenici da suđenje za zločin u Ovčari 15 godina traje bez pravomoćne presude, zločin u Lovasu nad civilnim stanovništvom je 10 godina bez pravomoćne presude”, rekla je Zajović te dodala da je “opstrukcija pravosudnih organa premanentna i veoma zabrinjavajuća”.

Zajović se nada da će europske integraciji primorati Srbiju da završi te sudske procese. Naglasila je da mnogi zločinci mirno žive svoje dane u mirovini te da za brojne zločine nad civilima nitko nije odgovarao.

Žene u crnom podržavaju zarobljenike u tužbi protiv Srbije

Također, rekla je da Žene u crnom u potpunosti podržavaju zarobljenike logora koji su pokrenuli tužbe protiv Srbije za materijalnu odštetu.

Žene u crnom će sutra 19. studenog prisustvovati komemoracijskim skupovima s preživjelim građanima Vukovara.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime