Iako prave zime u Dalmaciji ove godine nema, u najvišim planinama vlada prava zimska idila. Prilikom zadnje ciklone, kada je u većem dijelu Dalmacije pala obilna kiša, iznad 1400 metara nadmorske visine pao je vrlo obilan snijeg. Najviše novog snijega dobili su viši predjeli Dinare i Kamešnice, ponegdje i preko pola metra!

Skupina planinara PD Promina iz Drniša prošle se subote uputila na Dinaru, s namjerom da osvoje najviši dinarski vrh, Troglav (1913 m). Troglav su krenuli “osvojiti” sa sjeverne, bosanske strane.

Vremenske prilike bile su im idealne u jutarnjim satima, bilo je pretežno sunčano i ne pretjerano hladno. Na njihovu žalost, poslijepodne je donijelo potpuno obrat. Kada se bili s svega stotinjak metara od grebena i samoga vrha, vrijeme se promijenilo u samo 15 minuta. Naoblačilo, stigla je olujna bura i počela je snježna mećava. Zbog izrazito teških uvjeta, planinari donose jedinu moguću ispravnu odluku – odustaju od osvajanja Troglava.

Inače, do večeri je temperatura na Troglavu pala ispod -10°C, a s obzirom na udare vjetra preko 100 km/h, osjet hladnoće bio je i ispod -25°C!

Kako je izgledao pokušaj osvajanja najvišeg vrha Dinare, pogledajte u priloženoj fotogaleriji.