Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

"SUDAR" GASTRO SVIJETOVA U POZNATOM SPLITSKOM RESTORANU Kako je Makarun upoznao svijet?

[VIDEO] Lee je iz Južne Koreje i u Hrvatskoj živi pet godina. Oduševljava ga što mi Hrvati, imamo isto kao i oni u Koreji - zimnicu, a cijeni što se namirnice poštuju i ne uništava ih se
Tekst & foto: MISLAVA ZUPPA1. ožujka 2024. 01:47
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Projekt "Makarun meets the world" je nastao iz želje lokalne "kuhinje" za dodatnim obrazovanjem koje ih tehničko-geografskih razloga nije jednostavno ni raspoloživo. Naime, jednom kuharu je zasigurno teško izvedivo proputovati svijetom kako bi upoznao različite stilove i naučio nove vještine, stoga se splitski "makarun" otvorio svijetu i upustio u projekt kojem smo večeras prisustvovali.


Makarun će upoznati svijet tako što će ugostiti strane chefove te "oni educiraju naše osoblje o njihovim lokalnim kuhinjama, a naše osoblje im otvara vrata dalmatinske tradicije i kuhinje. Ovaj edukativni projekt gastro kulturološke razmjene kulminirat će organizacijom privatne svečane večere na kojoj će se naizmjenice posluživati sljedovi dalmatinske kuhinje kao i sljedovi iz zemlje gostujućeg chefa. Svaki slijed će posebno prezentirati chef koji ga je i pripremio, naš Ivica Radić te gostujući chef" poručuje nam Katarina Jozić.

Prvo poglavlje našeg projekta započinje suradnjom s ambasadom Republike Koreje odakle nam stiže chef Lee, talentirani kuhar koji će nam pomoći uskladiti ono najbolje iz korejske i dalmatinske tradicijske kuhinje dodaje Katarina. Nakon ove večere sa zadovoljstvom očekujemo iduće gostovanje danskog kuhara, osobito zato što niti na prvu, a ni na drugu i treću ne možemo navesti niti jedno jelo koje stiže iz te zemlje. No kako nam je bilo sinoć i što kažu sugovornici:

Lee u Hrvatskoj živi pet godina te se, kako sam kaže, već "balkanizirao".

Oduševljava ga što mi Hrvati, imamo isto kao i oni u Koreji - zimnicu, također cijeni što se namirnice poštuju i ne uništava ih se, a najdraže jelo mu je brudet. Očito smo ga zarazili i nogometnom groznicom, samo još nije načisto za koji klub bi prilikom derbija navijao.

Ivica Radić, chef Makaruna se brzo sprijateljio s Leejem, favorit korejske kuhinje mu je kiseli kupus na "njihov" način, a od naših jela bespogovorno štuje dalmatinsku kužinu. Za gore spomenuti kimchi- ilitiga kupus na njihov način vam možemo reći jedan topal savjet- tako vam bog pomogao ako ne volite ljuto.

I tako su se uzvanici u 6 sljedova sljubili s korejskom kuhinjom i otišli kući bogatiji za jedno kulturalno fuzijsko gastro iskustvo koje zasigurno do sada nisu imali prilike doživjeti.

Utušena lignja, kus kus s čudnovatom notom limuna, korejsko divlje bilje bez putovnice , kimchi i bijeli čokoladni mus poveli su uzvanike na put oko svijeta u svega par sati.

Iskustvo: nevjerojatno!

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
18
Haha
2
Nice
1
What?
1
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
7
min
U Splitu se predstavlja knjiga Glagoljica prije Ćirila i Metoda autora Tomislava Beronića
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost  obrazovanja
22
min
Peta ENTER konferencija uspješno zatvorena: nova energija i konkretni koraci za budućnost obrazovanja
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
48
min
Adventski šušur preplavio Split: Grad zablistao u blagdanskom ruhu, predivan je i pun ljudi
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
1
sat
U Đardinu upaljena druga adventska svijeća uz glazbu i veliki odaziv građana
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
1
sat
Splićanin u nekoliko mjeseci zaradio 25.000 eura, ali je završio u istražnom zatvoru
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    Šef policije poslao poruku ubojici: "Ako ovo vidi ili sluša..."
    5. prosinca 2025. 20:45
  • Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    Gotov očevid: 'Mladić je ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-im godinama'
    6. prosinca 2025. 15:27
  • Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    Grad Split otpisuje gotovo 35 milijuna eura dugova: 18,3 milijuna otpada na propale tvrtke. Evo popisa i svih detalja
    6. prosinca 2025. 09:01
  • Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    Kako znati da je SMS poruka pročitana?
    6. prosinca 2025. 07:54
  • Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    Na krcatoj Gradini počeo spektakularni solinski Adventorium: "Zeko" oduševio 1.800 posjetitelja, mnogi su morali ostati vani
    6. prosinca 2025. 02:01
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.