Zvjezdano selo Mosor je i ove jeseni organiziralo izvanučioničku nastavu za studente Filozofskog fakulteta u Splitu. U programu je sudjelovalo šezdeset pet studenata izvanrednog diplomskog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, a u sklopu terenske nastave iz kolegija odgoj i obrazovanje za održivi razvoj.

Program je vodila izv. prof. dr. sc. Vesna Kostović-Vranješ, uz pomoć prof. Bože Ujevića, ravnatelja OŠ Kamen-Šine, i Tomislava Nikolića, voditelja programa Škole u prirodi i tajnika Zvjezdanog sela Mosor.

U okviru ove nastave, studenti su najprije posjetili izvor rijeke Žrnovnice, gdje im je Tomislav Nikolić održao kraće predavanje o važnosti voda, te o biljnom i životinjskom svijetu na i u okolici izvora.

Slijedio je posjet zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor. Za tu najbrojniju skupinu studenata Filozofskog fakulteta koja je dosad posjetila zvjezdarnicu, upriličeno je razgledavanje okolice panoramskim dalekozorom s terase objekta.

Obilazak poljičkog kraja je nastavljen posjetom crkvi Sv. Klementa na mjesnom groblju u Gornjem Sitnom, podno zvjezdarnice.

Terenska nastava je nastavljena posjetom crkvi Sv. Jure na Gracu, te crkvi Sv. Ciprijana u Gatima. Studenticama je u Gatima o povijesti Poljičke republike, poljičkom statutu, popima glagoljašima, kulturnom značaju sakralnih objekata i drugim osobitostima toga kraja rječito govorio Bože Ujević.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime