Podjelite

Još nismo stigli ni do polovine rujna, a količina oborina koja je u Dalmaciji pala od početka mjeseca u mnogim područjima već je premašila mjesečni prosjek, ponegdje i višestruko. O poplavama u sjevernoj Dalmaciji već smo više puta pisali. Teško su stradali Zadar, Nin, otoci zadarskog arhipelaga, Starigrad Paklenica… Primjerice u potonjem je palo 350 litara kiše po kvadratnom, oko trećine godišnjeg prosjeka!

Brojne su lokacije u Dalmaciji koje su od početka mjeseca primile više od 100 mm oborine. Čini se da je najmanje kiše bilo širem splitskom području. Količine kiše u Splitu u okolici kreću se od 35 do 60 litara.

Količine oborina od početka mjeseca (Pljusak.com)

Protekle noći preko nas je prošla “brzopotezna” fronta koja je donijela još pokoju litru kiše. Ipak, od jutra je posvuda prevladavalo vedro uz ugodne temperature zraka koje su čak ponegdje i uz obalu pale na 15 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne temperature bile su od 22 do 26 stupnjeva.

Noćašnje munje iznad Splita

Već sutra nas očekuje pad tlaka zraka i početak četverodnevnog juga. Ipak, to ne znači da će odmah stići i promjena vremena. Sunčano će se zadržati do vikenda, a promjenjivije će biti za vikend, osobito u nedjelju. Bit će toplo. Sljedećeg tjedna postupno hladnije. Do posljednjeg dana kalendarskog ljeta mogli bismo u “duge rukave”.

U četvrtak će u cijeloj Dalmaciji biti vedro. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će popodne ponegdje na moru biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 8 do 13°C, uz obalu i na otocima od 15 do 20°C. Najviše dnevne temperature od 22 do 26°C.

I petak donosi nastavak stabilnog vremena. U većini predjela bit će pretežno sunčano i suho. Ipak, u sjevernoj Dalmaciji i ponegdje u Zagori uz prolazno više oblaka ponegdje može biti slabe kiše ili pljuskova. Puhat će slabo do umjereno jugo koje će popodne ponegdje na moru biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 11 do 15°C, uz obalu i na otocima od 17 do 22°C. Najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Uz prolazno više oblaka ponegdje će biti većinom slabe kiše ili pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, u drugom dijelu dana ponegdje na moru i vrlo jako. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije zapuhat će umjeren do pojačan vjetar zapadnih smjerova. Jutarnje temperature u daljnjem lagano porastu, najviše dnevne većinom od 24 do 29°C.

Nedjelja će biti vrlo nestabilna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će biti kiše, a mogući su i izraženiji grmljavinski pljuskovi. Još će ujutro puhati umjereno do jako jugo, ali će se zapadnjak i sjeverozapadnjak širiti sa sjeverne Dalmacije prema jugu. Bit će malo svježije, osobito u sjevernoj Dalmaciji.

Promjenjivo i osjetno svježije bit će sljedećeg tjedna. Puhat će slaba do umjerena tramontana i bura koja će od sredine tjedna biti u jačanju.

Očekivana sinoptička situacija u utorak, 19.9.2017. (GFS 12z)
(Visited 1 times, 1 visits today)

Podjelite