Plitka sredozemna ciklona s centrom nad područjem Italije bila je dovoljna da u petak navečer donese promjenu vremena. Veći dio dana bilo je promjenjivo oblačno i uglavnom suho uz jugo koje je na moru povremeno bilo i jako. Južina je donijela natprosječnu toplinu pa su najviše dnevne temperature zraka bile od 8°C u Zagori do čak 16°C, koliko je izmjereno ponegdje na Hvaru i Korčuli.

Navečer je u sjevernoj, a potom i u srednjoj Dalmaciji zapuhala bura koja je donijela umjeren pad temperature zraka. Do 23 sata dijelovi Zagore dobili su 10 do 20 litara kiše, a uz obalu i na otocima količine oborina bile su skromnije. Kasno navečer u okolici Šibenika i Splita bilo je grmljavine, a naši čitatelji iz Trogira dojavili su i prolaznu tuču.

Najviše je zahladilo na Dinari. Na tamošnjoj mjernoj postaji ispod Velike Duvjakuše temperatura je s 0°C pala na -5°C, a u kratko vrijeme palo je više od 10 centimetara snijega. Iza 22 sata snijeg je počeo padati u Cetinskoj krajini iznad 500 metara nadmorske visine. Snježnih pahulja tako ima u Ogorju, Zelovu i Sutini.

Promjenjivo će biti i tijekom subote. U područjima s oborinama uglavnom će padati kiša, no u višim predjelima bit će i snijega.

IZVJEŠĆE HAK-a od 23 sata:

Trenutno nema prohodne ceste za teretna vozila s priključnim vozilom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, i obrnuto.

Za sve skupine vozila otvorena je autocesta A6 Rijeka-Zagreb i Krčki most.

Zbog snijega, promet teče otežano u Gorskom kotaru i Lici. U ostalom dijelu zemlje kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. U priobalju puše jaka, povremeno s olujnim udarima, bura. Moguća je poledica. Zimski su uvjeti na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući državnu cestu DC1 Zagorje-Gračac-Knin i staru cestu kroz Gorski kotar Zdihovo-Delnice-Kikovica (DC3), kao i na autocesti A1 između čvorova Gospić i Maslenica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su:

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
Jadranska magistrala (DC) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene;
Paški most.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime