STARI OBIČAJI ZAGORE – ŽETVA I VRŠIDBA Ovako se to ne tako davno radilo: Konji su se okretali oko stožine, žito bi potom u mlinove

[ODLIČAN VIDEO] Negdje iza sv. Ivana, žito bi se kosilo, a zatim slagalo na kameno ili zemljano guvno...

Poznati splitski pustolov i redatelj, Jurica Galić Juka, danas je objavio edukativni dokumentarac o starim običajima Dalmatinske zagore.


– Dokumentarac je nastao iz ljubavi i na inicijativu braće Stipe i Grge Topić koji su zaslužni za obnavljanje tradicije žetve i vršidbe na starinski način. Naravno, za potrebe snimanja filma i očuvanja od zaborava nedavne povijesti Dalmatinske zagore – priča Juka.

Podsjetimo, kruh se pravio od miješanih žitarica uzgojenih u vlastitom vrtu. Negdje iza sv. Ivana, žito bi se kosilo, a zatim slagalo na kameno ili zemljano guvno, gdje su ga vršili uz pomoć konja ili volova.

Vršidba je odvajanje zrna od klasja uz pomoć životinja koje su se kretale oko stožine (drvenog klipa u sredini guvna). Oni koji ne bi mogli vršiti na guvnu, složili bi snopove na ravnu površinu, pa bi klasje odvajali „cipcom“ (dva komada drveta, međusobno povezana konopcem).

Žito se čuvalo u ambaru, a zatim mljelo u mlinicama uz rijeku. Sijeno od žita se koristilo za zimsku prehranu životinja.

Pogledajte VIDEO…
Moja reakcija na članak je...
Vau
14
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime