Štapovi i kosti su najopasniji za pse, a evo na što treba pripaziti tijekom jeseni

Na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu svake godine imaju najmanje stotinjak pasa s ozljedama nastalima zbog stranog tijela koje su udahnuli, progutali ili pojeli. Među najopasnijima su štapovi i kosti


Iako se čini simpatično psu bacati štap, riječ je o vrlo ozbiljnoj situaciji kojom ljubimcu ugrožavate život. Naime, kad pas nosi taj štap u ustima, može spustiti glavu i zapeti drugim krajem štapa o tlo. Prvi kraj mu se tada može zabosti, pa nastaju ozljede ždrijela i jednjaka u vratnom dijelu, a odlomljeni štap može otići i dublje u probavni sustav, zapeti u mišićima vrata ili probiti jednjak, pojašnjava prof.dr.sc. Dražen Vnuk, kirurg Klinike za kirurgiju, oftalmologiju i ortopediju na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, pišu 24 sata.


Kaže i da se prilikom grickanja ili igre štapom može odlomiti manji komad drveta te poput trna zabosti se u meko tkivo. Takav sitni strani predmet ne vidi se na rentgenu ni na ultrazvuku, a može stvoriti gnojni apsces koji može dovesti do sepse.

– Ozljede zbog štapa su česte i s njima se susrećemo na tjednoj bazi, a sljedeći veliki problem su ozljede jednjaka nastale zbog kostiju i udica. Naime, pojedini vlasnici psima daju kosti, osobito od kralješaka, a onda se takvi komadi koji imaju puno izbočina mogu zaglaviti u jednjaku – nastavlja prof. Vnuk pojašnjavajući kako su takve situacije češće kod zapadnoškotskog terijera jer ta pasmina ima predispoziciju za nastanak ove bolesti.

Mogući uzrok je uži jednjak iako to nije znanstveno dokazano. Kod problema s udicom, pas je obično proguta s mamcem. Ako najlon viri iz usta i postoji mogućnost da je pas progutao udicu, ne smijemo nikako vući konac nego ga je potrebno odrezati i otići hitno veterinaru. Pojedine ozljede mogu se svrstati pod sezonske, pa nam tako priča da se svake jeseni nađe barem jedan pas koji je progutao kesten koji zaglavi u uskom dijelu crijeva stvarajući blokadu, a u ljetnim mjesecima najčešći predmeti koji zaglave u crijevima su koštice marelica i breskve, pišu 24 sata.

– Posebno su opasne opstrukcije crijeva nastale zbog gutanja dječjih igračaka i loptica, a kod tekstila koji psi progutaju problem je u činjenici da se niti u želucu raspetljaju, izlaze u tanko crijevo te ga narezuju stvarajući ozbiljne ozljede, a ako dođe do curenja sadržaja crijeva u trbušnu šupljinu smrtnost je preko 50 posto – upozorio je prof. Vnuk. Kaže kako u Klinici imaju najmanje dvije intervencije tjedno kod pasa koji su progutali strano tijelo, a tijekom godine bude i stotinjak takvih slučajeva. Na žalost, neki od njih ni ne stignu do veterinara.

– Ako je životinja progutala štap koji je oštetio veću krvnu žilu ili probio neki od unutrašnjih organa, u takvim situacijama pas može uginuti prije nego što stigne do nas i zato ih nemamo u statistici, no to ne znači da se takve situacije ne događaju. Imali smo i, primjerice, prije više od 20 godina nevjerojatan slučaj u kojem je pas nakon kolinja zgrabio komad mesa u kojem je bio nož dužine 30 centimetara i sve je zajedno progutao. Moji kolege su uspješno odstranili nož i pas se poslije oporavio. S druge strane, pamtim slučaj od prije pet godina gdje je pas skočio na stol i pojeo mesni ražnjić sa štapom. Štap je došao do želuca, probio je gušteraču i slezenu. Vlasnici to nisu znali i došli su treći dan na fakultet. Dok su shvatili što je i došli do nas, pas je već bio u sepsi i uginuo je – prisjeća se prof. Vnuk i kaže kako je imao i slučaj psa koji je progutao žilet. Žilet mu je ozlijedio cijeli probavni trakt i životinji nije bilo spasa.

Razlozi zbog kojih psi gutaju različite predmete brojni su i mogu se odnositi na znatiželju, zaigranost, ali i ozbiljnije fizičke zdravstvene poteškoće te probleme u ponašanju. Kirurg kaže kako imaju i nekoliko pasa recidivista koji su im gotovo redoviti pacijenti jer svako toliko progutaju nešto i vraćaju se.

Ističe kako u jesen vlasnici posebno trebaju pripaziti na travu, tzv. klasove koji se mogu psima zabosti između prstiju i stvoriti bakterijsku infekciju, ući u uho i oštetiti bubnjić, a posebno je opasno ako životinja udahne klas koji se može probiti do pluća i ondje uzrokovati ozljede i infekcije.

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
3
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime