SPLITSKI CVIT Elida Marković: “Voljela bih da smo mi žene puno više zastupljene u našem društvu, ali to je valjda proces koji se tek mora dogoditi”

Dalmacija Danas prati još jedno izdanje manifestacije Splitski cvit. Osmi put zaredom će biti nominirano i javnosti predstavljeno deset kandidatkinja – latica grada Splita, a finalna manifestacija proglašenja pobjednice bit će upriličena 8. ožujka 2020. godine


Treća kandidatkinja koju predstavljamo je Elida Matković, 65-godišnjakinja koja je preko deset godina bila predsjednica Ceha frizera,kozmetičara i pedikera na razini Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije koju je i osnovala, a članica je i Skupštine Obrtničke komore Splitsko –dalmatinske županije.


Aktualna je predsjednica Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije gdje je u studenom 2018 g. na Skupštini Hrvatske obrtničke komore imenovana za prvu ženu potpredsjednicu Hrvatske obrtničke komore za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine. Imenovanje Elide Marković za „Splitski cvit“ važno je priznanje njezinih napora i aktivnosti u borbi na promicanju i zaštiti interesa obrtništva, kao i cjelokupnog komorskog sustava u cjelini.

Tko je Elida Marković?

– Predsjednica sam Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije i potpredsjednicu Hrvatske obrtničke komore za mandatno razdoblje 2018.-2022. godine, ali sam i obrtnik već mnogo, mnogo godina te sam sada već i pred penziju. Svoj posao volim i uživam u njemu. Uz ovo sve sam majka i teta i to su uloge koje me ispunjavaju u potpunosti.

S obzirom da je upravo ona imenova za prvu ženu potpredsjednicu HOK, upitali smo je kakav je to osjećaj biti prva žena na toj funkciji.

– I u tom našem svijetu, u Obrtničkoj komori, dočekali smo 2019. da bi se to dogodilo prvi put. Prvo sam bila zbunjena jer sam neposredno prije imenovanja saznala da je predsjednik to odlučio pa me iznenadilo, a s druge strane kao ženi mi je bilo drago da se moj rad prepoznao i vrednovao, isključivo rad. Naravno da bih voljela da smo mi žene puno više zastupljene u našem društvu, ali to je valjda proces koji se tek mora dogoditi – kazala je.

Jedan od glavnih ciljeva u sljedećem mandatnom razdoblju potpredsjednice Hrvatske obrtničke komore bit će pozicioniranje i strateško povezivanje Splitsko-dalmatinske županije s državnim institucijama, Hrvatskom obrtničkom komorom, područnim obrtničkim komorama, a posebno s obrazovnim institucijama.

– Elida Marković svojim vlastitim primjerom pokazuje nužnost uključivanja žena u obrtništvo, te podržava rastuće poduzetničke ženske inicijative i aktivnosti koje će doprinijeti i jačanju regionalne gospodarske aktivnosti i promjenama društvenih djelatnosti – kazala je o Elidi osoba koja ju je nominirala za „Splitski cvit“, a koja je željela biti anonimna.

Što vas je privuklo u svijet frizura, kako ste se počeli baviti s ovime?

– Oduvijek me privlačio svijet mode i htjela sam biti modni kreator. Odrasla sam u Njemačkoj u Stuttgartu, a tamo nije postojala ta škola, a odlazak, preseljenje u drugi dan nije tada dolazilo u obzir. Kako sam bila jako dobar učenik, roditelji su očekivali od mene da nastavim neku drugu vrstu školovanja, a ne ovu koju sam izabrala, kao što većina naših ljudi očekuje da im djeca završi fakultet. Međutim, meni to nije bilo prihvatljivo. Zbog nemogućnosti da idem tamo gdje sam htjela na kraju sam se odlučila da budem frizer, možda kozmetičar i da završim školu za visažista što sam i napravila jer bih time ostala u domeni mode s obzirom da je frizerstvo naslonjeno na trendove, modu, a i stilski obilježavate identitet neke osobe.

Elida Marković 1981. godine postala je privatni poduzetnik. Uz gore istaknuta postignuća moramo naglasiti i kako je 80-ih godina osnovala Klub frizera radi organizacija strukovnih manifestacija koje tada nisu bile zastupljene u UO kao danas, sudjelovala je i organizirala odlaske na sajmove i manifestacije, osvajala nagrade u struci Extra frizera Hrvatske 2007., bila je edukator i predavač za dva velika i poznata frizerska brenda, školovala je dosta naučnika,… Dobitnica je nekoliko nagrada za rad, na razini UO Split i Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije. Nikad ih nije navodila zadržavši poniznost, skromnost i uvijek ističući da za nju govori njen rad.

Elida Marković istaknula se svojim predanim radom i konstruktivnom kritikom uvijek u dobrobit obrtnika i obrtništva u cjelini. Osoba koja ju je nominirala za ovu nagradu za nju je kazala: „Žena je enciklopedija za nas obrtnike i male poduzetnike“.

– Svaka čast što tako misli o meni. Ja ne znam što reći na ovo. Jednostavno sam obrtnik koji živi svoju svakodnevicu i suočava se s raznim problemima svih obrtnika koji pogađaju i mene. To je i bio razlog što sam se aktivirala u udruženje jer sam smatrala da se struka ne razvija dovoljno, da nemamo seminara gdje bi se strukovno mogli usavršavati i napredovati i to je bio moj motiv da se priključim u rad Udruženja obrtnika Split. Svakodnevno se suočavamo s problemima u obrtništvu, zakonima, propisima,…i puno je nepravednosti prema nama i onda vas to jednostavno iz dana u dan vuče i vi dolazite do saznanja, imate viziju. S obzirom na to da sam odrasla u Njemačkoj, imam nekakva druga iskustva u odnosu na naša i ta iskustva sam pokušala prenijeti, integrirati kroz svoju struku, kroz rad u Udruženju i evo sada i kroz rad u Komori, ali za tango uvijek treba dvoje. Stvari se razvijaju na bolje iako to ide sporo, a moglo bi puno brže na dobrobit svih nas obrtnika i društvu u cijelosti – mišljenja je Elida.

Kako ste se osjećali kada ste saznali da ste jedna od kandidatkinja za „Splitski cvit“?

– Iskreno, bila sam zbunjena. Mislila sam da se netko šali sa mnom. Tek u nastavku razgovora s gospođom Milenom Mratinić ipak mora biti da je to nešto što se zbilja događa. Na pitanje tko me nominirao, odgovorila mi je da sada nije važno te ću postepeno saznati. Naravno da sam osjećala ponos da je netko koga još uvijek ne znam smatrao da sam dostojna takvog priznanja. I ovom prilikom hvala ma tko to bio – iskreno je kazala Elida.

VEZANI SADRŽAJ:

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime