Nakon godinu i pol dana borbe s teškom bolešću u Njemačkoj je preminula Edita Müller, splitska humanitarka s Bačvica koja je mnogima pomogla. Imala je samo 50 godina i iza sebe ostavila supruga i petero djece, piše Slobodna Dalmacija.

Do zadnjeg trenutka uz Editu su bili suprug Uwe i djeca David Luka, Jan Filip, Sven Marko, Lena Marie i Ben Andre. Splićani su Editu i njezinu obitelj poznavali ponajviše po tome jer su odgojili Mustafu i Vericu Halilović, dvoje od troje romske djece najpoznatijeg splitskog romskog para Tarzana i Sofije, oboje pokojnih.

Edita, rođena Hercegovka, i Uwe, Nijemac koji je za vrijeme rata došao volontirati u Hrvatsku, bili su mladi par bez djece, kada su 1997. godine u Splitu upoznali tada 11-godišnjeg Mustafu.

Splićani će se sjetiti da je u to doba Mustafina obitelj skvotirala u nedovršenom studentskom domu na Spinutu, a Mufi je, kao i njegove sestrice, starija Vesna i mlađa Verica, po cijeli dan lutao gradom. Editi i Uwi je bilo žao Mustafe i počeli su mu pomagati. Iako je imao 11 godina, u to doba nije išao u školu i nije znao držati ni žlicu i vilicu u ruci, a kamoli čitati i pisati. Odlučili su ga udomiti.

Njegova obitelj se nije opirala, pa je Mufi uskoro iz devastiranog doma bez struje i vode preselio u lijepi, veliki stan na Bačvicama. Krenuo je u Osnovnu školu Pojišan i odlično se socijalizirao. Müllerovi su o njemu brinuli sve dok nije počeo samostalno zarađivati navigavajući iako su u međuvremenu dobili petero svoje djece.

Vrlo brzo nakon Mustafe u svoj su dom primili i njegovu sestru Vericu, dok je Vesna završila najprije u Domu, a potom u Udruzi Lastavice… Edita je, zajedno sa suprugom, za ovih dvoje splitskih Roma napravila više nego što bi mogli svi socijalni radnici ovoga svijeta. Dala im je ljubav, dom, školovala ih.

Nisu oni jedini kojima su Edita i Uwe pomogli; pomagali su mnogo liječenim ovisnicima, organizirali omladinski kamp u Gorskom kotaru, gdje su se okupljali mnogi mladi ljudi i općenito mnoge ljude dotakli svojom dobrotom. Bili su istaknuti članovi kršćanske zajednice u Splitu.

Nije stoga čudno što mnogi sada žale za ovom dobrom ženom. Njezin suprug Uwe je za Slobodnu Dalmaciju kazao da će sprovod biti organiziran u Splitu, a točan dan znat će se sutra.

– Edita je bila posebna žena. Za nju je Isus bio primjer i motivacija u životu – kazao je Uwe Müller.