Doktor Ivica Stojanović prvi je specijalist iz dubrovačke bolnice koji je stigao u Dom zdravlja u Metkoviću u sklopu uspostave dnevne bolnice u tom gradu. Predviđen je dolazak specijalista dva puta tjedno – uz kirurga će se izmjenjivati i kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog te logoped.

Rezultat je to dogovora Ministarstva te lokalnih vlasti – nakon što je slučaj tragične smrti 9-godišnjaka pokazao ozbiljne manjkavosti u sustavu zdravstvene skrbi u dolini Neretve. Gosti HRT-ove “Teme dana” su bili ministar zdravstva Milan Kujundžić i ravnatelj Doma zdravlja u Metkoviću Mihovil Štimac.

Štimac je rekao kako su reakcije pacijenata pozitivne nakon prvog radnog dana specijalista iz Dubrovnika u Domu zdravlja Metković.

Ministar je naglasio kako dolazak dubrovačkih liječnika u Metković neće poremetiti rad bolnice u Dubrovniku te kako se raduje uspostavi dnevne bolnice.

Dnevna bolnica u Metkoviću trebala bi profunkcionirati u novoj zgradi koncem sljedeće godine.

Građanska inicijativa “Sinovi i kćeri Neretve” je prosvjedovala radi brže zdravstvene zaštite u tom kraju.

– Ovo za mene nije napredak, zato što neke stvari koje su postojale u Metkoviću, više ne postoje. Tražili smo konkretno koji će specijalisti raditi u bolnici, no odgovora nema. Nitko ne govori o planu razvoja dnevne bolnice – rekao je Ivo Matičević iz građanske inicijative.

Štimac je rekao kako se nada da će to s vremenom postati stalni boravak i rad specijalista u Metkoviću.

– Određeni dio specijalizacija mora biti trajno u Metkoviću, a za sve drugo ćemo se obratiti bolnici u Dubrovniku, a ako oni neće moći odgovoriti kadrovima, tražit ćemo kadrove iz Splita, Zagreba, Mostara – naglašava Štimac.

– Dnevna bolnica je sastavni dio bolnice u Dubrovniku, odnosno u Splitu. Jedino oni mogu dati ljudske resurse i jedino oni mogu zapošljavati, rekao je ministar i dodao kako je smisao moderne medicine taj da ima što bolje iskorištenog specijalistu.

Ministar Kujundžić je rekao kako su pripremljeni ugovori koji reguliraju to da u iznimno hitnim slučajevima pacijenti iz Metkovića i tog područja mogu otići u bolnicu u Mostaru.

U Zagrebu se priprema projekt nacionalne dječje bolnice koja je nasušna potreba hrvatske medicine i održivosti visoke kvalitete hrvatske pedijatrije, naglasio je Kujundžić.

– Ovih dana raspisujemo međunarodni natječaj za studiju izvodljivosti i aplicirati ćemo za novac iz fondova EU. Nadamo se da će onda na lokaciji Blato niknuti nacionalna dječja bolnica – ističe Kujundžić.

Ministar govori kako je mreža hrvatskih bolnica stara 150 godina i kako je primjerena prošlim vremenima, a vremena se mijenjaju.

– Na malim udaljenostima imati duple odjele i resurse je prošlo vrijeme. Mi smo krenuli s povezivanjem 12 bolnica i time ćemo povećati kvalitetu, sigurnost i štedjeti novac – zaključuje Kujundžić, javlja HRT.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime