Najmlađi grad u Hrvatskoj, grad Solin, bilježi samo pozitivne rezultate. Osim što nosi titulu najmlađeg grada po dobnoj strukturi stanovništva, Solin bilježi i rast što se tiče doseljenika za što su sigurno zaslužni   gospodarski razvoj pokrenut turizmom, otvaranje radnih mjesta, ali i pronatalitetna politika.

Pozitivan ‘rezultat’, odnosno hvalevrijedan potez jest zasigurno i taj da jedan solinski beskućnik više neće morati spavati po solinskim klupama ili sklupčan ispod mosta. Zahvaljujući Gradu Solinu on je dobio ‘stan’.

Živio na otvorenom

– Ne radi se o stanu u kojem smo smjestili beskućnika Petra R., već se radi o prostoru koji se nalazi u ulici Draškovićeva 54 i koji prostor smo uz pomoć Crvenog križa  prilagodili da gospodin može u njemu živjeti jer je na žalost Petar živio na otvorenom, na području oko Gospina otoka u Solinu – kazao je Ante Ljubičić, pročelnik Upravnog odjela za pravne i opće poslove.

Petar R. bio je prijavljen na adresi Petra Krešimira IV/21 gdje je živio u dijelu privatne kuće koju je vlasnik prodao te je morao napustiti kuću. Preko noći ostao je na ulici. Do sada.

– Prostor koji se daje na privremeno korištenje jer je isti u van knjižnom vlasništvu Republike Hrvatske, Petar može koristiti dok se ne urede odnosi glede navedenog prostora s Ministarstvom državne imovine.

Shodno tome ograničili smo korištenje navedenoga prostora, kroz obvezu Grada Solina da isti preda ako za to nadležno Ministarstvo iskaže interes. Prostor je u jako lošem stanju, međutim, bolje da čovjek može prespavati i u takvom prostoru nego biti na otvorenom – smatra Ljubičić.

Krov nad glavom, struja i topla voda

Petar stoga više neće lutati hladnim ulicama i smrzavati se u zimskim mjesecima, imat će opet krov nad glavom, struju i toplu vodu. Barem minimum onoga što je potrebno za dostojanstveni život svakoga čovjeka.

Grad Solin, iako socijalno osjetljiv grad, na žalost ne može uvijek ponuditi rješenje za sve potrebite.

– Što se tiče socijalnih stanova i korištenja istih, Grad Solin ima Pravilnik koji regulira takve situacije.  Što se tiče socijalno ugroženih osoba, također imamo Pravilnik i Grad Solin ako je obitelj socijalno ugrožena pomaže kroz plaćanje struje, vode, ogrjeva i slično. U iznimnim situacijama, gradonačelnik odobrava jednokratne novčane pomoći.

Točno je da je Grad Solin socijalno osjetljiv Grad, međutim, treba razumjeti da se ne može u svakom momentu izići u susret. Pomažemo koliko možemo – kazao je Ljubičić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime